Odborníci se shodují v jednom – velmi důležité je příznaky nepodceňovat a co nejdříve navštívit odborníka. Foto: Pixabay

V neurologických ambulancích se s Alzheimerovou chorobou setkávají často, trpí jí až 60 tisíc Slováků

Podle Světové zdravotnické organizace patří demence Alzheimerova typu mezi deset hlavních smrtelných onemocnění, na Slovensku je jí postiženo přibližně 60 tisíc lidí. Většinou se objevuje ve věku nad 60 – 65 let. „S onemocněním se setkávám poměrně často. Podle statistik je v současnosti na světě 46,8 milionu lidí postižených demencí Alzheimerova typu, přičemž každoroční přírůstek je 4,5 milionu nových případů,“ říká neuroložka Ronnie Šandorová Traubnerová z AGEL Clinic Bratislava. Tento týden si svět tuto nemoc připomněl v rámci Mezinárodního dne Alzheimerovy choroby.

Demence Alzheimerova typu je neurodegenerativní onemocnění, při kterém ubývají mozkové buňky a ztrácejí svou funkci. Na vině je bílkovina – amyloid beta, která se shlukuje do amyloidních plaků a nervové buňky poškozuje. „Čistě genetická, tzn. familiární forma, je vzácnější, většinou se jedná o tzv. sporadické případy,“ vysvětluje neuroložka. Lékaři zatím neznají fungující prevenci, ale doporučuje se zdravý životní styl. Důležitá je léčba onemocnění, kterými člověk trpí, jako například léčba hypertenze.

Péče o pacienta trpícího tímto onemocněním je velmi náročná. „Pacient postupně s progresí onemocnění ztrácí schopnost se sám o sebe postarat. Přestává rozpoznávat blízké, je inkontinentní, neumí se sám najíst, bývá zmatený, občas i agresivní nebo paranoidní. Spousta pacientů končí v domovech pro pacienty s demencí, mnozí mají pečovatelskou službu doma, u některých to zvládají příbuzní, ale je to náročné, protože je to 24 hodinová práce,“ popisuje Ronnie Šandorová Traubnerová.

Odborníci se shodují v jednom – velmi důležité je příznaky nepodceňovat a co nejdříve navštívit odborníka. Mezi nejčastější příznaky patří porucha krátkodobé paměti, náhlá zmatenost ve známém prostředí, prodloužení času provádění běžných denních aktivit, problémy s placením účtů či s administrativními úkony. Laici si ji často pletou s demencí.

Demence jsou však skupina onemocnění způsobující poruchu paměti a mnohé jiné symptomy. Příčiny jsou různé, jedna a nejčastější je Alzheimerova choroba, ale jsou mnohé další, například vaskulární demence způsobená mnohočetnými infarkty mozkové tkáně. Vždy je důležité hledat potenciálně ovlivnitelnou příčinu (například snížená funkce štítné žlázy) a rizikové faktory, tedy při vaskulární demenci léčit aterosklerózu, snižovat krevní srážlivost, vysoký krevní tlak, srdeční problémy a podobně.

Alzheimerovu chorobu zatím nelze vyléčit, ale existují léky, které spolu s podpůrnou léčbou mohou vývoj onemocnění zpomalit.

-bre-