Anthony Fauci během své kariéry publikoval více než 1100 odborných článků. Celkem v práci pro americkou administrativu strávil více než 50 let. Jak ale sám říká, „nehodlá jen sedět doma“. Foto: NIAID - Anthony S. Fauci, M.D., NIAID Director, CC BY 2.0

Zachránil miliony životů a změnil způsob boje s infekcemi. Anthony Fauci se loučí s úřadem

Nejen v USA byl jednou z hlavních tváří boje proti covid-19. Radil sedmi americkým prezidentům nejen při zvládání infekčních chorob. Nyní po více než padesáti letech, kdy pracoval pro americkou administrativu se Anthony Fauci rozhodl odejít z pozice ředitele Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci (NIAID). Je mu 81 let, přesto to neznamená, že definitivně „odchází na odpočinek“.

Milovaný, obdivovaný, ale také nenáviděný a vysmívaný, to byla a stále je Anthony Fauci, imunolog a expert na infekční choroby, který oznámil, že letos v prosinci odejde z funkce ředitele Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci (NIAID). Stane se tak po 38 letech v této pozici, kdy radil celkem sedmi americkým prezidentům. Celkem v práci pro americkou administrativu strávil více než 50 let. Jak ale sám říká, „nehodlá jen sedět doma“.

Americký zpravodajský medicínský portál STAT News připomíná, že tento špičkový lékař a vědec má pověst neúnavného dříče, tedy snadno nikdo neočekává, že by definitivně „odešel na odpočinek“. „Po více než padesáti letech vládní služby plánuji pokračovat v další fázi své kariéry, dokud budu mít dostatek energie a zapálení pro svůj obor,“ prohlásil, když oficiálně oznámil své rozhodnutí. „Chci využít to, co jsem se naučil jako ředitel NIAID k dalšímu rozvoji vědy a veřejného zdraví, inspirovat a vést další generaci vědeckých leaderů, kteří pomáhají připravit svět na budoucí hrozby infekčních chorob,“ dodal.

Za jeho práci mu veřejně poděkoval současný americký prezident Joe Biden, který také ocenil jeho neúnavnou energii, odhodlání i vědeckou integritu: „Díky přínosu Dr. Fauciho na poli veřejného zdraví byly v USA a na celém světě zachráněny miliony životů. Vím, že Američané i celý svět budou nadále těžit z odborných znalostí Dr. Fauciho ve všem, co bude dělat dál. Ať už jste se s ním setkali osobně či ne, svou prací ovlivnil životy všech Američanů.“

Sám Fauci se dívá do budoucnosti: „Díky síle vědy a investicím do výzkumu a inovací byl svět schopný bojovat se smrtelnými chorobami a pomáhat zachraňovat životy po celém světě. Jsem hrdý na to, že jsem mohl být součástí této práce a těším se, že v tom budu pokračovat i nadále.“ Zcela konkrétně, profesor Fauci osobně zasáhl do toho, jak svět reagoval na šíření infekcí HIV/AIDS i covid-19. Oboje mu přineslo jak respekt, tak výhružky a nenávist. Řešil ale i šíření virů Zika nebo Ebola. 

Tvář racionality uprostřed pandemie

Nyní tento expert, který byl jednou z hlavních tváří zvládání pandemie covid-19 nejen v USA, realisticky říká, že tato infekce bude i nadále součástí našich životů: „Neodstraníme to. Máme tu velmi neobvyklou situaci, kdy se virus neustále mění a každých několik měsíců přichází s novými variantami,“ citoval jej portál STAT News, který také připomíná, že se Fauci během „stal hromosvodem“. On sám na to reaguje s klidem sobě vlastním: „Nejsem polarizující postava, protože jsem polarizující člověk. Jsem polarizující postava, protože politická rozpolcenost v této země mě polarizující postavou udělala.“

Znovu opakuje to, co dělal po celou dobu pandemie, a to že zcela zásadní i během krizových časů je držet se faktů a vědeckých postupů. „Základem vědy jsou důkazy a data, která vedou k pravdě. Když máte společnost, která se posouvá směrem neúctě k vědě, překrucování pravdy a pak už jen prachsprostým lhaním, pak je to nejen hrozba pro můj obor, což je vědecký výzkum, ale ohrožení demokracie,“ dodal.

Jeho schopnost zůstat v klidu tváří tvář krizi oceňuje i britský deník The Guardian, který popisuje jeho „klidnou přítomnost vzbuzující obdiv“, zvlášť když covid-19 zasáhl svět v době, kdy v Bílém domě seděl těžko předvídatelný a velmi emotivní Donald Trump. Ten se naopak snažil covid-19 opakovaně bagatelizovat a svým přístupem ještě více posiloval šíření zmatečných, částečně pravdivých či zcela lživých informací. Byl to právě Fauci, kdo se rezolutně stavěl proti plošnému použití „zázračných léků“ proti covid-19, dokud nebudou k dispozici výsledky klinických testů.

Ne náhodou se tak tento expert stal součástí řady konspiračních teorií a čelil také výhrůžkám, včetně hrozbám smrtí. V jednom z výhružných emailů Thomas Connally, který byl nedávno za výhružky odsouzen ke třem letům odnětí svobody, napsal Faucimu a jeho rodině, že „budou vláčeni na ulici, ubiti k smrti a zapáleni“. Magazín Slate připomíná, že i když Fauci odejde z čela NIAID, nezmizí z řady konspiračních teorií a je možné, že i nadále bude dostávat výhružky: „Když došlo na covid-19, mysleli jsme si, že všechny konspirační teorie jsou nové, ale byly to staré teorie jen s novými jmény. Před covidem lidem říkaly, že Zika je falešná, že AIDS je falešná. Stejní lidé, kteří tvrdili, že vakcína proti covid-19 má skryté nežádoucí účinky, říkali totéž o vakcíně MMR. Bill Gates, George Soros, bratři Kochové, Rotschildové, Kennedyovi, jsou to stejné teorie, jen se přizpůsobují novým okolnostem.“

Pracoval pro sedm amerických prezidentů

Fauci se postavil do čela NIAID v roce 1984. „Vstoupil jsem do kampusu Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci jako sedmadvacetiletý muž, který právě ukončil svou rezidenturu v nemocnici v New Yorku, a teď je téměř o šest desetiletí více. Nasbíral jsem nebývale velké množství zkušeností,“ vzpomínal v rozhovoru pro prestižní žurnál Science. Jen tak mimochodem, tento expert během své kariéry publikoval více než 1100 odborných článků.

Svůj profesní život spojil s problematikou HIV/AIDS, za což byl také v roce 2008 oceněn Medailí svobody, nejvyšším státním oceněním USA. „Když jsem začal vídat mladé nemocné gaye, zasáhlo mě to. Pohnulo to se mnou jako nikdy nic před tím v medicíně. A rozhodl jsem se, že to dostanu do centra dění,“ popsal. „Od podzimu 1981 až do doby, kdy jsme měli k dispozici účinná antivirotika, jsem se staral o velmi, velmi nemocné lidi s HIV. A to mě přivedlo k vášni pro to, že se o této nemoci musíme dozvědět co nejvíc. Je to důvod, proč jsem fanatický workoholik, když jde o výzkum v této oblasti,“ dodal.

Během své funkce sloužil celkem pro sedm amerických prezidentů a ovlivňoval to, jak USA reagovaly na výskyt různých infekcí. „Nechtěl bych říkat, kdo byl nejsnazší. Byli velmi odlišní a tento rozdíl byl často dán okolnostmi, které definovaly jejich prezidentství. Měl jsem velmi vřelý vztah téměř jako děda a vnukem s George H. W. Bushem. Skvělý gentleman. Asi nejpůsobivější byl můj vztah s George W. Bushem, protože mi umožnil být hlavním architektem Prezidentského krizového plánu pro AIDS. Pokud se chcete podívat na mou kariéru a zachráněné životy, pak nejdůležitější věc, kterou jsem udělal, byla tato,“ dodal s tím, že v rámci tohoto plánu bylo investováno více než 100 milionů dolarů na boj s HIV/AIDS ve více než 50 zemích světa.

Ludmila Hamplová