Foto: Pixabay

Kam odejdou slovenští lékaři, kteří svou výpověď myslí vážně? Ve hře je ambulantní sféra i zahraničí

Lékařské odborové sdružení (LOZ) na Slovensku ve čtvrtek (29. září) oznámilo, že téměř dva tisíce slovenských lékařů podává hromadné výpovědi. Odbory se totiž podle svých slov po více než roce stále nedohodly se státem na splnění svých požadavků. Ministerstvo zdravotnictví už avizovalo, že problémem se zabývá a je připraveno podepsat s odboráři žádanou závaznou dohodu. Zatím je sporné, zda se státu podaří jejich odchod zvrátit. Ti, kteří svoji výpověď nakonec nestáhnou, se ale podle analytika nebudou přesouvat do soukromých nemocnic. Ve hře je spíše ambulantní sféra či odjezd do zahraničí.

Předseda LOZ Peter Visolajský potvrdil, že výpověď se rozhodlo podat 1948 lékařů z 27 slovenských nemocnic. Nemusí jít však o konečný počet a oficiálně podaných výpovědí může být do konce září letošního roku více. Odbory tvrdí, že stále nedošlo k dohodě, o kterou žádali. Odchodem lékařů jsou podle nich ohroženy například traumatologická, interní, kardiologická, gynekologická, pediatrická a novorozenecká oddělení či oddělení interní medicíny.

V případě, že se ministerstvu zdravotnictví nakonec nepodaří některé výpovědi zvrátit, lékaři nebudou mít problém najít si práci. Často to ale znamená zásadní kariérní změnu, stěhování či investici do vlastní ambulance. Zdravotnickému deníku to řekl analytik Institutu ekonomických a sociálních studií (INESS) Martin Vlachynský. Zdravotníci by se přitom mohli přesouvat i do soukromých nemocnic, což by nakonec nemělo na zdravotnictví negativní dopad.

Přesun do ambulance

„Přesun do soukromých nemocnic by nebyl žádný problém pro zdravotnictví, pracovní výkony by tím pádem zůstaly zachovány, problém by to byl pro státní nemocnice. Nemyslím si však, že soukromé nemocnice dokážou nabídnout lékařům vyšší mzdy, spíše naopak,“ míní Vlachynský. Státní nemocnice mají výhodu v tom, že v podstatě nemusí platit zdravotní ani sociální odvody za své zaměstnance. Podle analytika si tím ale tvoří jen dluh, který platí stát.

Zdravotnický deník oslovil také síť zdravotnických zařízení, která patří investiční skupině Penta. V současnosti probíhá i nábor personálu do nové soukromé nemocnice Bory. Manažer marketingu a mluvčí ProCare a Svět zdraví Tomáš Kráľ ale řekl, že se k tématu výpovědí lékařů nebudou vyjadřovat. „Nijakým způsobem to však nesouvisí s výběrem lidí do nemocnice Bory,“ vysvětlil Kráľ. O tom, jestli si někdo ze státních nemocnic u nich hledá místo, statistiky nemají.

Než hledání místa v soukromých nemocnicích, je podle Vlachynského ve hře jejich přechod do ambulantní sféry, zahraničí, nebo v neposlední řadě odchod do důchodu. Analytik připomněl, že lékařů je v systému nemocnic a ambulancí kolem 20 tisíc a podávání výpovědí je součástí vyjednávací taktiky. Pokud ale reálně odejdou ti, kteří již podali výpověď, zhorší to dostupnost zdravotní péče a lokálně to může i úplně zastavit poskytování služeb, dodal.

Lékaři chtějí podepsání závazné dohody

Lékaři tvrdí, že své výpovědi stáhnou až poté, co jim současná vláda předloží závazné memorandum o tom, jak bude plnit požadavky na zlepšení zdravotnictví. Samotné ministerstvo přitom ve stejný den již avizovalo, že je otevřeno novému požadavku na podepsání závazné dohody. „Resort zdravotnictví poskytne v této věci maximální součinnost. Podle ministra totiž dnes jde o řešení zdravotnictví v krizi, nikoli o formu dokumentu,“ napsal tiskový obor resortu.

Odboráři jsou přitom podle vlastních slov připraveni i na ústupky v rámci svých požadavků, budou-li vidět větší aktivitu vlády. Visolajský řekl, že pak může proběhnout i dohoda o navýšení platů lékařů. Resort zdravotnictví už den před konáním tiskové konference odborářům poslal přehled plnění požadavků lékařských oborů. LOZ však tvrdí, že to nepostačuje.

Výpovědní lhůta lékařů, kteří již podali výpověď do konce září, začne podle slovenské legislativy běžet od 1. října letošního roku. Trvat by měla dva měsíce. Pokud se tedy odboráři se státem nedohodnou, lékaři z nemocnic odejdou v prosinci.

Úvodní foto: Pixabay

Miroslav Homola