Curcuma longa, Maui, Hawaii, 2017. Foto: Forest & Kim Starr, licence CC BY 3.0 US

Kurkuma není zázračný všelék, naopak může vážně poškodit játra

Přírodní látka s vůbec nejsilnějším protinádorovým působením, tak bývá často popisován kurkumin obsažený v běžně dostupném koření a mnoha doplňcích stravy. Ty jsou běžně prodávány se sliby, že pomohou řešit celou škálu zdravotních problémů, od artritidy, přes trávicí obtíže, nadváhu, až po mnohá onkologická onemocnění.  Jenže to, že se jedná o původem přírodní látku, automaticky neznamená, že je bezpečná. Nový článek publikovaný v Americal Journal of Medicine upozorňuje na riziko vážného poškození jater v důsledku užívání kurkuminu.

„Co kdyby existovala bezpečná, přírodní rostlina, která by pomáhala v boji proti prakticky všem druhům rakoviny?“ Tak začíná jeden z mnoha článků popisující takřka zázračné účinky kurkuminu, látky obsažené v běžně dostupném koření kurkuma, které je samozřejmou součástí nejen indické kuchyně. Jenže ani dlouhý seznam potenciálně pozitivních účinků kurkuminu na lidské zdraví a skutečnost, že se stal nezbytnou součástí „wellness průmyslu“ z něj automaticky nedělají „zázračný všelék“, po kterém je vhodné sáhnout v okamžiku sdělení závažné diagnózy. Naopak s jeho užíváním jsou spojena zdravotní rizika, včetně závažného poškození jater.

Podle britského deníku The Guardian by měl globální trh s kurkuminem dosáhnout v roce 2028 těžko uvěřitelných 191 milionů amerických dolarů, tedy téměř 4,7 miliardy korun. Z kurkuminu se tak doslova hit a momentálně oblíbený „všelék“, který je spojován „se všemi různými úžasnými zdravotními účinky, včetně schopnosti léčit alergie, předcházet rakovině, zlepšit zdraví srdce, zastavit a vylepšit zhoršené kognitivní funkce, léčit deprese a prodloužit dlouhověkost“. Avšak ne všechny prezentované účinky kurkuminu jsou zcela vylhané, výzkum této látky skutečně probíhá a některé výsledky jsou více než slibné. Byť je značný rozdíl mezi potenciálně nadějnými experimenty a klinickou praxí.

I řada velmi slibných studií má však zásadní háček. Kurkumin se sám o sobě špatně vstřebává a v kořenu rostliny tvoří cca 3 % z jeho celkového objemu. V současné době tak není stanoveno žádné konkrétní účinné a současně bezpečné množství kurkuminu pro různá lidská onemocnění, což s sebou nese riziko zdravotního poškození.

Přírodní neznamená bezpečný, naopak i byliny mají nežádoucí účinky

Nový článek publikovaný v American Journal of Medicine popisuje možné nežádoucí účinky kurkumy/kurkuminu v podobě poškození jater. Konkrétně pak vědecký tým procházel americkou databázi Drug Induced Liver Injury Network, která obsahuje údaje o pacientech, u nichž došlo k poškození jater v důsledku užívání léků, doplňků stravy a rostlinných přípravků. Mezi lety 2004 až 2022 bylo v databázi zaznamenáno celkem 2 392 případů, u nichž bylo podezření na poškození jater. Z toho u 2 278 případů byla formálně posouzena kauzalita a u 1 798 případů bylo konstatováno, že je „jednoznačné, vysoce pravděpodobné nebo pravděpodobné“, že k poškození jater bylo způsobeno užitím léků nebo doplňků stravy. Z toho 345 případů, tedy 19 %, bylo zapříčiněno užíváním doplňků stravy. U 10 případů pak byla popsána souvislost s kurkumou/kurkuminem.

„Zdá se, že poškození jater způsobené kurkumou/kurkuminem ve Spojených státech narůstá, což možná odráží vzorce užívání či nárůstem kombinace s černým pepřem (pozn. redakce – řada doplňků stravy s kurkuminem obsahuje současně piperin obsažený v pepři s cílem zvýšit využití látky v organismu). Kurkuma způsobuje potenciálně závažné poškození jater, které je typicky hepatocelulární, s latencí 1 až 4 měsíce a silnou vazbou na HLA-B*35:01,“ konstatuje autorský tým, který popsal případy spojené se zmiňovanou látkou. Konkrétně ze zaznamenaných 10 případů muselo být 5 pacientů hospitalizováno a jeden z pacientů v důsledku akutního selhání jater zemřel. Sedm z poškozených pacientů pak mělo genetickou mutaci označovanou jako HLA-B*35:01, která zvyšuje riziko poškození jater. To, zda je konkrétní člověk nositelem této mutace, ale lidé netuší.

„Jedním z důvodů, proč je kurkumin bezpečný, je to, že se špatně vstřebává při orálním užívání. Doplňky stravy s kurkuminem ale obsahují černý pepř, který dramaticky zvyšuje absorpci,“ vysvětluje indický hepatolog a popularizátor vědy Abby Philips, jenž působí v Rajagiri Hospital v Kerale a na sociálních sítích vystupuje jako The Liver Doc. Podle této práce tak k poškození jater došlo během jednoho až čtyř měsíců užívání doplňků stravy s kurkuminem. „Milovníci kurkuminu a sympatizanti Ajurvédy by mohli přijít s argumentem, že je to jen deset případů, tak co? Moderní medicína zabíjí víc! Ale pokud doplněk stravy nepřináší benefity a pokud způsobuje alespoň jeden špatný nežádoucí účinek, je to mnohem horší. Tomuto úmrtí a onemocněním bylo možné předejít. Moderní medicína má více přínosů a známá rizika,“ dodává lékař s tím, že v případě kurkuminu chybí jasně stanovená klinická doporučení, ale jsou zaznamenány případy vážného poškození, včetně úmrtí.

„Jeden ztracený život kvůli zavádějícím informacím a celoživotní ztráta a zármutek pro rodinu. Proč užívat bylinné přípravky a doplňky stravy, které vám nepomohou cítit se lépe, ale udělají vás nemocnějšími? Není to prostě hloupé?“ shrnuje hepatolog s tím, že bezpečné je užívat kurkumu jako ochucující barevné koření.

Francouzské a italské úřady navíc nyní prošetřují další případy poškození zdraví spojené s užíváním kurkuminu. Konkrétně v Itálii bylo evidováno 20 případů hepatitidy způsobených užíváním doplňků stravy obsahujících tuto látku a ve Francii bylo zaznamenáno 100 případů nežádoucích účinků, včetně 15 případů hepatitidy. Nicméně doplňky stravy s kurkuminem zatím nejsou specificky regulovány evropskou legislativou, přesněji není legislativně určeno množství, které by mohlo být považováno za toxické a ani kurkumin není na seznamu látek, u nichž hrozí předávkování.

Britská Medicines and Healthcare products Regulatory Agency již vydala varování před užíváním přípravku založeném na kurkuminu, který je prodáván s tím, že má mít protizánětlivé účinky. Nicméně i v tomto případě hrozí vážné poškození jater.

Je pochopitelné, že nemocní zkouší všechno

Po sociálních sítích se běžně šíří příběhy lidí, kteří se údajně uzdravili z onkologického onemocnění právě díky kurkuminu. Maďarský zpravodajský portál Lakmusz podrobně zmapoval jeden z nich. Podle něj byl čtyřiatřicetileté Victorii Sewart z Velké Británii diagnostikován agresivní nádor prsu. „Překonala rakovinu díky kurkuminu, který farmaceutický průmysl tají,“ stojí v příspěvku, který měl jen v maďarské mutaci téměř čtyři tisíce lajků a více než patnáct set sdílení.

Jenže tento příběh se odehrál poněkud jinak. Žena sice kurkumin, přesněji kurkumu, stejně jako česnek nebo zázvor užívala při vaření, avšak poté, co prošla chirurgickým odstranění nádoru, chemoterapií a radioterapií. Nicméně odmítla hormonální léčbu, jejímž cílem bylo předejít návratu onemocnění, a rozhodla se v rámci změny svého životního stylu pro veganskou dietu s nízkým obsahem tuku. Její ošetřující lékař Steve Kelly, onkolog specializující se na nádory prsu působící v nemocnici v Plymouthu, pak rozhodnutí své pacientky komentoval takto: „Počet úmrtí způsobených rakovinou prsu kontinuálně v posledních dvaceti letech klesá díky chemoterapii a radioterapeutickým intervencím.“ Nicméně podle něj existuje několik věcí, které pro sebe mohou pacienti udělat, jako třikrát týdně alespoň půl hodiny cvičit nebo omezit příjem tuků. „Nezaručuje to vyléčení, ale pomůže to,“ dodal s tím, že čtyři roky po operaci, které uplynuly od zákroku, je ještě příliš brzy mluvit o úplném vyléčení.

Zájem onkologických pacientů o kurkumin potvrzuje i britská pacientská organizace Cancer Research UK, která na svých webových stránkách vysvětluje: „Některé laboratorní studie na rakovinových buňkách ukázaly, že kurkumin má protinádorové účinky. Zdá se, že je schopen zabíjet nádorové buňky a bránit jejich dalšímu růstu. Kurkumin je zkoumán v klinických studiích a některé výsledky jsou slibné. Jsou však potřeba větší studie.“ Tyto práce navíc ukázaly problematičnost vstřebávání této látky, což omezuje její potenciální účinnost. Navíc doposud provedené studie neposkytují dostatek důkazů, že je kurkumin bezpečnou a účinnou léčbou pro onkologické pacienty.

„V současné době neexistuje žádný jasný důkaz u lidí, který by prokázal, že kurkuma nebo kurkumin dokáží předcházet rakovině nebo jí léčit,“ varuje organizace s tím, že i když je kurkuma bezpečná při vaření, není jasné, za jakých podmínek by byla bezpečná jako případné léčivo. Popsané jsou například bolesti žaludku nebo kožní obtíže u lidí, kteří tuto látku užívali.

„Nevěřte informacím na internetu, které nejsou podložené výzkumem. A neplaťte za žádnou alternativní léčbu rakoviny přes internet… …je pochopitelné, že můžete chtít vyzkoušet cokoliv, o čem si myslíte, že by to mohlo pomoci vyléčit nebo léčit vaši rakovinu,“ informuje onkologické pacienty a jejich blízké organizace s tím, že pokud dojde k přerušení nastavené terapii rakoviny kvůli neověřené léčbě, může to znamenat poškození zdraví: „Mnoho webových stránek propaguje kurkumu jako lék na rakovinu. Žádné z těchto tvrzení však nepodporují renomované vědecké organizace zabývající se rakovinou.“

Ludmila Hamplová