Ilustrační foto: Depositphotos

Britské zdravotní sestry toho mají dost. Poprvé v historii budou stávkovat za vyšší platy

Spojené království čeká celostátní vlna protestů. Do ulic se totiž vydají zdravotní sestry (a bratři) z tamních nemocnic. Nelíbí se jim pracovní podmínky, zejména ty platové. Řada sester si stěžuje, že se jejich reálné příjmy od roku 2010 snížily o pětinu. A současná inflace, která ve Velké Británii přesahuje deset procent, drtí platy většiny nemocničního ošetřovatelského personálu, uvedl britský deník The Guardian.

Odborová organizace Royal College of Nursing (RCN) ve středu oznámila, že zdravotní sestry a bratři v mnoha nemocnicích (ovšem nikoli ve všech) a dalších zařízeních náležících pod Národní zdravotní službu podniknou protestní akce. K první má dojít před letošními Vánoci a pokud to bude nutné, další budou probíhat až do května příštího roku. Zdravotnický personál britských nemocnic tak poprvé v 106leté historii zmíněného odborového svazu vstoupí do stávek za lepší pracovní podmínky, a to zejména ty platové, uvedl britský list The Guardian. Zdravotníci se připojili k vlně protestů, kterou odstartovala řada dalších zaměstnanců veřejného sektoru.

V uplynulých pěti měsících stávkovali například zaměstnanci železnic, státního podniku Royal Mail, protestovalo také na 70 tisíc členů Unie univerzit a vysokých škol. Všechny akce měly společný jmenovatel: zvýšení platů. „Hněv se přeměnil v akci. Naši členové říkají, že už toho bylo dost. Naši členové již nebudou tolerovat, že tak tak vychází s výplatou nebo že nemají vyhovující pracovní podmínky,“ řekl listu The Guardian Paul Cullen, generální tajemník a výkonný ředitel odborového svazu Royal College of Nursing.

Odvrátit stávku může ministr financí

Svaz RCN nicméně neuvedl, kolik členů se pro spuštění vlny protestů vyslovilo, ani kolik z nich plánované stávky odmítlo. Nicméně je jisté, že většina z nich se vyjádřila souhlasně. Podle Cullena se tak jen vystupňovala frustrace poté, co vláda nabídla zvýšení platů o 1 400 liber ročně pro asi milion lidí, kteří ve Velké Británii pracují ve zdravotnictví.

Paul Cullen podle Guardianu naléhal na britského ministra financí Jeremyho Hunta, aby během příštího týdne našel ve státním rozpočtu peníze a přišel s nabídkou, která by zdravotní sestry a bratry přiměla plánované protesty zrušit. „Ministři se musí podívat do zrcadla a položit si otázku, jak dlouho budou chtít ošetřovatelský personál trápit. Příští týden je příležitostí, jak vláda může naše akce odvrátit,“ dodal Cullen.

Britský ministr zdravotnictví Steve Barclay nad oznámenými protesty zdravotníků vyjádřil lítost. Podle něho totiž svaz RCN přišel s požadavkem, aby platy jeho členů stouply o 17,6 procenta. Pokud by takovému přání bylo vyhověno, zdravotnický systém by to prý vyšlo na nejméně devět miliard liber (zhruba 250 miliard korun).

První stávka v polovině prosince?

List The Guardian uvedl, že svaz RCN odmítl nabídku na zvýšení platů o 1 400 liber s tím, že jde o urážku a výsměch, a že by to zdaleka nepokrylo ani inflaci, která ve Velké Británii aktuálně dosahuje 10,1 procenta. Z průzkumu RCN mezi zdravotními sestrami vyplynulo, že těm, jež mají na kontě bohaté pracovní zkušenosti, klesl reálný plat od roku 2010 až o pětinu.

Pokud na stávky skutečně dojde, bude muset být omezena řada služeb v nemocnicích, které se k protestům připojí. Podle Guardianu se to bude týkat řady velkých nemocnic jako například nemocnice St. Thomas v Londýně, Royal Infirmary v Edinburghu, University Hospital Wales v Cardiffu nebo Royal Victoria Hospital v Belfastu. Naopak sestry v některých manchesterských nemocnicích se zapojit do stávky odmítly.

Svaz RCN zatím neupřesnil datum, kdy by mělo k první stávce dojít. Naznačil však, že by se tak mohlo stát přibližně v polovině prosince a že stávka by byla dvoudenní. Cílem prý je vládě ukázat, že to myslí vážně a přimět kabinet si uvědomit, že jde o skutečně hluboký problém.

Petr Musil