Foto: IKEM

Lékaři v IKEM budou moci využít virtuální realitu při přípravě na akutní případy

Lékaři v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) mohou nyní již v každodenní praxi využít virtuální nebo i rozšířenou realitu při předoperační přípravě u případů, které nesnesou odklad. Využívá se především u složitých operací a transplantací jater či v kardiochirurgii. Díky novému softwaru lze postižený orgán do virtuální reality převést do hodiny, dříve to trvalo jeden i dva dny. Lékaři tak budou moci využít metodu i v případech akutního selhání jater, při kterých operace nesnese odklad. Na tiskové konferenci dnes novinku představili zástupci institutu.

Virtuální či rozšířenou realitu, často v kombinaci s 3D tiskem, používá IKEM při předoperační přípravě i při samotných operacích už dva roky. Využití najde zejména u složitých operací a transplantací jater u dětí i dospělých. Anatomie jater je totiž podle lékařů složitá, navíc má orgán u každého pacienta jedinečnou strukturu. Virtuální realita umožní zobrazit i dětská játra do nejmenšího detailu a v maximálním rozlišení.

„Takto jsme se například připravovali v posledních dvou letech na sedmnáct dětských velmi vážných případů a modely jsme vytvářeli i pro 93 dospělých. Navíc můžeme obraz sdílet v reálném čase s užitím headsetu i s dalšími kolegy, a to i v jiných zemích a diskutovat nad nejlepší variantou operace,“ vysvětluje přínosy přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk, který v IKEM virtuální realitu rozvíjí.

Kromě předoperační přípravy využívají lékaři virtuální realitu i přímo na operačním sále. Mohou si například promítnout model orgánu přímo na tělo pacienta (jde o tzv. rozšířenou virtuální realitu). Samotný model vytvářejí chirurgové spolu s IT specialisty ze snímků z magnetické rezonance a CT. Celý proces dosud trval jeden až dva dny. Teď díky pomocnému softwaru pro převod dat do virtuální reality mají hotovo do jedné hodiny.“Všechna data, místo toho, aby si je člověk prohlížel snímek po snímku, jsme schopni spojit na sebe,“ řekl vývojář virtuální reality IKEM David Sibřina. Licence nového softwaru pro IKEM pořídila Nadace Kapka naděje podporovaná společností Shell.

Obrázek 3D modelu. Zdroj: IKEM

Pro předoperační přípravu kombinuje IKEM virtuální realitu, jak již bylo zmíněno s 3D tiskem orgánů. V institutu se dosud využíval 3D tisk pomocí technologií FFF (Fused Filament Fabrication) a SLA (Stereolithography). Těchto modelů IKEM od roku 2018 vytiskl přes 600 kusů. Nyní se modely orgánů budou tisknout pomocí technologie SLS (Selective Laser Sintering), který spojuje prášek pomocí laseru vrstvu po vrstvě. „Nespotřebovaný materiál podporuje anatomické modely během tisku, takže můžeme vytvářet složité anatomické modely bez nutnosti podpůrných struktur. Dále celý proces významně zkvalitní kompletní vizualizaci, protože nám umožní vizualizovat, zhmotnit i dosud příliš malé vaskulární struktury menší než 1 mm. Ve výsledku pak mají možnost chirurgové takové modely využít nejen jako přípravu před výkonem, ale i v průběhu rozhodování při samotném výkonu,“ vysvětluje vedoucí odboru informatiky IKEM Petr Raška.

Loni chirurgové v IKEM transplantovali játra 143 pacientům, z toho devět byly děti. Letos v únoru tam lékaři poprvé transplantovali játra od žijícího dárce dospělému příjemci.

-sed-