Zástupci slovenského Lékařského odborového sdružení. Foto: Jozef Brezovský

Slovenští lékařští odboráři nevidí ochotu vlády dohodnout se, výpovědní lhůta končí za tři týdny

V pondělí večer dostalo Lékařské odborové sdružení (LOZ) od Ministerstva zdravotnictví SR (MZ SR) návrh memoranda, které by mělo zvrátit odchody nemocničních lékařů. „Bohužel musím říci, že toto takzvané memorandum obsahuje pouze vágní sliby do budoucna a ani nezmiňuje našich osm požadavků. I sliby, které jsou v dokumentu, nejsou konkrétní, a vládu vlastně k něčemu nezavazují. Spíš bych řekl, že to jen dokazuje neochotu vlády dohodnout se,“ řekl Peter Visolajský, předseda LOZ. Dodal, že MZ SR navrhlo 16 subjektů k podpisu dohody. „Pokud se někdo nechce dohodnout, tak přizve co nejvíce lidí, aby se podepsali,“ konstatoval.

Uplynula už více než polovina výpovědní doby lékařů, kteří 30. září podali výpovědi, a vláda podle odborářů stále nekoná. LOZ však avizuje, že se chce s vládou dohodnout a výpovědi podali lékaři proto, aby se konečně začaly řešit problémy slovenského zdravotnictví. „Bez 2 100 lékařů nedokážou nemocnice fungovat a vláda tuto situaci podceňuje. Proto by vláda měla občanům vysvětlit, jak bude zdravotnictví fungovat po 1. prosinci,“ konstatoval šéf LOZ.

Pro konstruktivní diskusi a dohodu je podle Petra Visolajského potřebná i ochota druhé strany. „Poslední setkání s premiérem, ministry zdravotnictví a financí bylo 19. srpna, od té doby si na nás čas vládní představitelé nenašli. Opravdu nerozumím podceňování situace ze strany vlády. Naše požadavky jsou jasné a nikdo je dosud nezpochybnil. Dokonce i ministr zdravotnictví se vyjádřil, že splnění požadavků LOZ zvýší úroveň zdravotnictví,“ poznamenal předseda lékařských odborů.

LOZ vyzval k setkání všechny parlamentní politické strany, které se s ním potupně setkaly. Zástupci odborářů vystoupili i na parlamentních výborech pro zdravotnictví a finance. „Z jejich strany bylo deklarováno, že naše požadavky jsou oprávněné,“ řekl šéf LOZ. Podobně zhodnotil i setkání s představiteli politických stran. Včera strana Směr – Sociální demokracie oznámila, že plánuje svolat mimořádnou schůzi parlamentu k situaci ve zdravotnictví. „Samozřejmě, potřebujeme, aby se problémy zdravotnictví zabývala i vláda,“ dodal Peter Visolajský.

Stát má připravené plány po odchodu lékařů

Předseda slovenské vlády Eduard Heger konstatoval, že vláda svými kroky jednoznačně ukazuje, že jí na zdravotnictví záleží. „Postavíme nové nemocnice, půjdou peníze do regionů, zvýší se platy, pracuje se na DRG. To dokazuje, že to se zdravotnictvím myslíme vážně,“ uvedl Eduard Heger.

Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský vysvětlil, že k podpisu memoranda je zapotřebí 16 subjektů k tomu, aby bylo zajištěno bezproblémové plnění požadavků. Poznamenal, že čekají na odpověď od LOZ. Vyjádřil se i k setkání odborářů s premiérem 19. srpna. „Není důležité setkávat se, důležité je řešit,“ poznamenal Vladimír Lengvarský.

Stát má podle ministra zdravotnictví připraveno několik plánů, pokud by k odchodu lékařů z nemocnic opravdu došlo. Stále je však podle něj čas k diskusi. „Budeme to řešit region po regionu. Možností je samozřejmě více, nebudu tady o všech mluvit. Určitě se na tom pracuje tak, aby pacient nebyl ohrožen,“ uzavřel Vladimír Lengvarský.

Jozef Brezovský