Richard Raši (Hlas-SD) hovoří na tiskové konferenci. Vlevo poslanec Hlasu Erik Tomáš, vpravo poslankyně téře strany Zuzana Dolinková. Foto: Facebook Hlas-SD

Výpověďmi lékařů se nikdo vážně nezabývá, říká bývalý slovenský ministr zdravotnictví Raši

Ve výpovědní lhůtě je na Slovensku více než 2100 lékařů, kteří podali výpovědi na protest proti špatným pracovním podmínkám a nízkým platům ve zdravotnictví. Tato lhůta k 1. prosinci uplyne, ale opoziční poslanec a bývalý ministr zdravotnictví Richard Raši (nezařazený, Hlas-SD) tvrdí, že dosud se tím nikdo z vlády vážně nezabýval. Strana Směr-SD v pátek 11. listopadu iniciovala mimořádnou schůzi o situaci ve zdravotnictví. Žádá přijmout usnesení, kterým parlament zaváže vládu jednat a dohodnout se s lékaři na přijatelných podmínkách. Místopředsedovi Hlasu Rašimu se nelíbí, že na schůzi přišlo minimum koaličních poslanců. Kritizuje i vládu, zvláště premiéra Eduarda Hegera a ministra financí Igora Matoviče (oba OĽaNO), kteří by podle něj problému měli věnovat větší pozornost.

Heger ani Matovič se schůze nezúčastnili, v rozpravě však vystoupil ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Konstatoval, že všechny body z usnesení, které předložil Směr, jsou již jsou promítnuty v připraveném memorandu. Souhlasí s tím, že situace není dobrá, ale připomněl, že požadavky lékařů se nenaplnily od roku 2011 a současná situace je vyústěním dlouhodobého neřešení problémů.

Na pondělí 14. listopadu Lengvarský avizoval další jednání s Lékařským odborovým sdružením. Na dosavadních setkáních zatím nedošlo k dohodě. „Buď se vláda s lékaři dohodne, nebo budou pacienti umírat,“ říká poslanec Raši. Zdravotnictví podle něj kolabuje a vláda, která nedokáže zajistit ochranu života a zdraví, nemá legitimitu, aby dále pokračovala.

Poslanec Richard Sulík (SaS) o mimořádné schůzi říká: „Přispěli jsme k zahájení schůze, neboť zdravotnictví je opravdu v dezolátním stavu. Po dvanácti letech rozkrádání pod taktovkou Směru přišel neschopný ministr Marek Krajčí (OĽaNO), který nezvládl manažování pandemie,“ říká bývalý ministr hospodářství Sulík.

I poslankyně Jana Bittó Cigániková (SaS), kterou ve čtvrtek 10. listopadu v parlamentu odvolali z postu předsedkyně zdravotnického výboru si myslí, že za stav zdravotnictví ve velké míře mohou předešlé vlády. „Lékaři sice kritizují, že memorandum předložené ministerstvem je vágní, ale vždyť memorandum má deklarativní charakter. Nevím, co by chtěli, aby v něm bylo. Návrhy zákonů?“ poznamenala.

Richard Raši si však myslí, že ke každému bodu memoranda lze přijmout konkrétní řešení a právě o těchto řešeních s odboráři hovořili poslanci zdravotnického výboru na své schůzi 25. října. Dosud se však nerealizovalo žádné z nich.

Lucia Hakszer

Foto: Facebook Hlas-SD