Ilustrační foto: Pixabay

Cestou k dostupnosti konopí je přísně regulovaný trh, míní experti

S prvním návrhem regulovaného trhu s konopím, jehož primárním cílem je zlepšení prevence rizik a škod a zvýšení možností kontroly, se v pátek seznámila expertní pracovní skupina pro přípravu rámcového návrhu k regulaci trhu s konopím. Návrh se zabývá možností zdanění konopí, způsobem, kterým ho bude možné legálně pěstovat a sdílet v pěstitelských klubech i možným výdejem u licencovaného prodeje a vývozem do zahraničí. Navrhované řešení počítá s mnoha omezeními toho, kde bude takový prodej povolen a kdo všechno do něj bude moci vstupovat.

„Česká republika se dostala s užíváním konopí ke stropu. I když jeho užívání jako v jedné z mála zemí v EU klesá, jsou to stále až stovky tisíc občanů, kteří konopí aktivně užívají,“ říká národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. A dodává: „V minulém roce užilo konopí okolo milionu lidí. Většina z nich normálně v životě funguje. Jde tedy o etablovaný, ale nelegální trh. I proto je důležité místo represe a trestních postihů zvolit přísně regulovaný trh. V tomto bude mnohem víc regulovaný než u tabákových výrobků.“ Cestou přísně regulovaného trhu se podle Vobořila ubírají například také Německo, Holandsko, Lucembursko a Malta.

Pomoc státnímu rozpočtu, část peněz na prevenci

Návrh, který obdržela expertní pracovní skupina, počítá s tím, že stát bude zajišťovat registraci uživatelů, samopěstitelů, konopných spolků, udělování licencí k produkci, distribuci a výdej. „Navrhujeme zdanění konopí a výběr finančních prostředků za udělování licencí. Počítáme tak s významným příjmem do státního rozpočtu. Zároveň doufám, že se následně s vládou dohodneme na nějaké alokaci části prostředků na prevenci.“ vysvětluje Jindřich Vobořil. Expertní pracovní skupina se má opět sejít 2. února.

Expertní pracovní skupina pro přípravu rámcového návrhu k regulaci trhu s konopím vznikla z pověření premiéra Petra Fialy po jednání vládní koalice. Její ambicí je do konce března připravit záměr zákona, který by umožnil samopěstování, vznik konopných klubů a stanovil model licencovaných výrobců, distributorů a prodejců. Následně by se měla znovu sejít i vládní koalice, návrh by měl jít do „vládního kolečka“ a po jeho případném schválení by mělo vzniknout paragrafové znění. „Moje ambice stále zůstává taková, abychom měli zákon v účinnosti už v roce 2024,“ dodává Vobořil.

-jn-