Foto: Pxhere

Německé nemocnice šturmují, aby dosáhly na vládní příspěvek na energie. Některé to možná nestihnou

V řadě německých nemocnic stoupá nervozita. Panuje totiž obava, že nestihnou včas splnit podmínky pro získání finanční injekce od spolkové vlády na pokrytí zvýšených nákladů na energie. Kabinet Olafa Scholze (SPD) totiž peněžní pomoc přislíbil, na prostředky však nemocnicím nevzniká bezpodmínečný automatický nárok, jak upozornil odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Německá nemocniční společnost (DKG – Deutsche Krankenhausgesellschaft) se pustila do kritiky systému přidělování finanční pomoci se zvládáním vysokých cen energií, kterou schválila spolková vláda Olafa Scholze v rámci balíku přibližně 200 miliard eur určeného pro celou německou ekonomiku.

DKG vadí, že stát poměrně nešťastně nastavil podmínky pro získání takové pomoci. Německé nemocnice totiž na peníze na pokrytí zvýšených nákladů na energie nezískají automaticky, ale musí si je tak trochu „zasloužit“.

Necelý rok na energetický audit

Jde především o podmínku projít jakýmsi energetickým auditem, v jehož rámci nemocnice prokáží, jaká opatření na úsporu energií se chystají přijmout, respektive přijala. Slíbená opatření musí nemocnice stihnout zrealizovat do 15. ledna 2024. Audit navíc mohou provést jen registrovaní energetičtí auditoři.

Pokud nemocnice tuto podmínku nesplní, budou muset vracet 20 procent přislíbené pomoci. Spolková vláda přitom pro nemocnice naplánovala rozdělit 4,5 miliardy eur v roce letošním a dalších 1,5 miliardy v roce 2024. Celkem tak je pro německé nemocnice připraveno v přepočtu kolem 143 miliard korun.

„Vidíme obrovský problém,“ řekl odbornému deníku Deutsches Ärzteblatt energetický konzultant a místopředseda Energetické rady v Bavorsku Andreas Turloff. „Nemáme dostatečné kapacity. V Německu je asi 1900 nemocnic, avšak registrovaných energetických auditorů asi jen dva až tři tisíce,“ dodal.

Není dost auditorů

Jenže většina z těchto dvou až tří tisícovek auditorů se specializuje na energetické audity domácností nebo středně velkých firem, nikoli velkých veřejných institucí. „Existují větší poradenské firmy, ale většina našich kolegů jsou vlci samotáři,“ zdůraznil Turloff.

Ze situace je rozladěna právě Německá nemocniční společnost. „Neexistují žádná jasná prohlášení, co a jak přesně musí být prokázáno,“ uvedl mluvčí berlínské pobočky DKG pro deník Deutsches Ärzteblatt. Ten zároveň pochybuje, že by se v nemocnicích v tak krátké době dalo poradenství poskytovat celostátně.

Nemocnicím přibude byrokracie

Směrnice Evropské unie o energetické účinnosti sice stanovuje energetické audity pro nemocnice a platí v rámci sedmadvacítky již řadu let. A podle informací Spolkového ministerstva zdravotnictví, na které se deník Deutsches Ärzteblatt odkazuje, by tyto audity měly být uznány. Ministerstvo ale zároveň uvedlo, že chybí prováděcí předpisy.

V důsledku toho si německé nemocnice po celé zemi lámou hlavu nad tím, jaké přesně povinnosti musí nyní splnit, aby jim finanční pomoc nebyla krácena. Podle Německé nemocniční společnosti to znamená zvýšení byrokratické zátěže, protože kliniky se budou snažit zjistit, jaké přesné podmínky auditu je třeba splnit.

Zdeňka Musilová