Foto: Maxpixel

Odstartovalo dohodovací řízení pro rok 2024

Včera odpoledne na ministerstvu zdravotnictví formálně odstartovalo dohodovací řízení o úhradách pro příští rok. Letos by přitom mělo probíhat pod taktovkou segmentu laboratoří a radiodiagnostiky. Poskytovatelé by měli do konce března dostat data z analytické komise, načež v dubnu a květnu poběží jednání s jednotlivými segmenty. Definitivně jasno by mělo být 20. června.

Stejně jako v minulých letech se úvodního jednání účastnili jen koordinátoři jednotlivých skupin poskytovatelů a po jednom zástupci každé zdravotní pojišťovny. „Šlo jen o formální zahájení jednání, t.j. odevzdali jsme své plné moci pro jednání na rok 2024, byly stanoveny termíny, do kdy se dozvíme váhy hlasů v segmentech a do kdy dostaneme data analytické komise. Samotné jednání v segmentech začne až na začátku dubna,“ řekl ZD předseda Sdružení ambulantních specialistů (SAS) a koordinátor segmentu Zorjan Jojko.

Do 4. února by nyní měla jednotlivá sdružení poskytnout ministerstvu seznam všech poskytovatelů, které zastupují. Data analytické komise mají jednotlivé segmenty dostat do 28. března, načež 4. dubna odstartuje samotné vyjednávání. Závěrečné setkání na ministerstvu je naplánováno na 20. června.

A jak se na letošní dohodovací řízení chystají ambulantní specialisté? „V SASu již, samozřejmě, připravujeme návrh, abychom to ale mohli aspoň pracovně dotáhnout, musíme znát oficiální ekonomické odhady analytické komise a například i ČNB. To zatím nemáme, takže jedinou trochu příjemnou zprávou z poslední doby, s níž plánujeme kalkulovat, je to, že VZP místo plánované ztráty skončila rok 2022 s vyrovnaným rozpočtem, což se, bohužel, řadě ambulantních specialistů v rámci vysokých cen všeho při tomu neodpovídajících úhradách nepodařilo. Ale do dubna je ještě hodně času, takže všechny práce na tomto tématu jsou v zárodku,“ přiblížil Zorjan Jojko.

-mk-