Foto: Pexels/ Robbie Owen-Wahl

Oregon legalizoval užívání psilocybinu. Pod dohledem terapeuta

Psychoaktivní drogy, jako jsou psilocybin či MDMA, byly dlouhá desetiletí na černé listině a jejich užívání se trestalo. To se ale v posledních deseti letech začíná měnit. Ukazuje se totiž, že tyto látky mají léčebný potenciál u řady duševních onemocnění a v brzké době je zřejmě jako lék schválí i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Ještě o krok dál je americký stát Oregon, který od 1. ledna povolil užívání psilocybinu pod dohledem vyškolených terapeutů. Lysohlávky si tak v Oregonu může dát každý, komu je více než 21 let, a to bez ohledu na to, jestli má diagnostikovanou nějakou duševní poruchu.

Oregon se stal 1. ledna prvním americkým státem, který povolil dospělým užívat psilocybin. Nefunguje to ovšem tak, že by si lidé mohli drogu koupit u specializovaného prodejce a dát si ji doma, ale musí ji pořídit a užít v certifikovaných centrech pod dohledem vyškolených „průvodců“.

Stát se takovým průvodcem přitom může každý se středoškolským vzděláním, kdo projde kontrolou a podstoupí 160 hodinový certifikovaný kurz za téměř deset tisíc dolarů. Licence je omezena na obyvatele Oregonu do roku 2025. Poradenská společnost Fluence, která kurzy poskytuje, však z velké části vybírá uchazeče s předchozími zkušenostmi v oblasti duševního zdraví, tedy sociální pracovníky, zdravotní sestry v hospicích či psychiatry.

Jason Wright, který pracuje jako psychiatrická sestra v nemocnici, se rozhodl kurzu zúčastnit kvůli tomu, že systém péče někdy neumí pacientům efektivně pomoci. Převládající model péče se podle něj soustředí na uklidnění pacientů, kteří se objeví na pohotovosti v záchvatu psychotické nebo manické epizody. Léky sice pomůžou při jejich stabilizaci, ale řada z nich se vrátí, protože základní trauma nebo deprese zůstávají neléčeny. „Jsem rád, že jsem tady, abych mohl přestat podávat svým pacientům neúčinné léky,“ říká podle New York Times Wright.

Kurzy, které loni připravovaly první terapeuty, se ale musely obejít bez toho, kolem čeho se vše točí: samotných hub. V té době byl totiž ještě utvářen regulační rámec pro výrobu a prodej lysohlávek. Místo toho studenti, většinou zkušení odborníci v oblasti duševního zdraví, hráli role pomocí meditace nebo intenzivních dechových praktik, které mohou vést ke změněným stavům vědomí.

Kurikulum kurzu přitom klade velký důraz na věci, které se přímo terapie netýkají, včetně domorodých tradic zahrnujících halucinogeny, negativních sociálních dopadů americké protidrogové politiky či dopadů systémového rasismu na menšiny.

Ačkoli je psilocybin považován za bezpečný a závažné nežádoucí reakce jsou vzácné, praktické aspekty kurzu se snaží připravit facilitátory na náročné situace včetně sexuálního vzrušení nebo intenzivních emočních výbuchů, zejména u osob s potlačeným traumatem.

Nathan Howard, ředitel firmy InnerTrek, další školicí společnosti schválené státem, poukazuje, že přijímáni jsou hlavně vyrovnaní uchazeči, kteří umí zachovat klid v obtížných situacích. „Budete sedět s lidmi, kteří prožívají možná jeden z nejintimnějších a nejintenzivnějších zážitků svého života. Nechcete řídit zážitek – jste tam, abyste je pozorovali – ale možná je budete muset v určitých okamžicích držet za ruku,“ poukazuje Howard.

Lysohlávky dekriminalizují i další státy

I když Oregon umožňuje užívání lysohlávek všem dospělým, nejvíce těžit z něj zřejmě budou lidé s duševními poruchami. Psilocybin je totiž velmi nadějný například při léčbě těžké deprese, posttraumatické stresové poruchy či úzkosti z konce života u nevyléčitelně nemocných. Předpokládá se přitom, že psilocybin a další psychedelika podporují neuroplasticitu. Jedna nedávná studie týkající se poruchy spojené s užíváním alkoholu například zjistila, že dvě dávky psilocybinu v kombinaci s terapií hovorem vedly k 83procentnímu poklesu nadměrného pití mezi účastníky a že téměř polovina z nich přestala během osmiměsíční studie pít úplně.

Rostoucí vědecký zájem o psychedelika už se začíná promítat i do rozhodnutí regulátorů. FDA v roce 2018 udělil psilocybinu status „průlomové terapie“ pro depresivní poruchu. Odborníci přitom očekávají plné schválení v příštím roce nebo dvou. Další droga se silným terapeutickým potenciálem, MDMA neboli extáze, pravděpodobně bude schválena pro léčbu posttraumatické stresové poruchy ještě dříve.

Oregon ovšem zbytek Ameriky předběhl už v roce 2020, kdy tamní voliči odsouhlasili legalizaci užívání lysohlávek, přičemž zároveň dekriminalizovali osobní držení malého množství tvrdých drog, jako je heroin, kokain a metamfetamin.

Přestože psilocybin a další drogy zůstávají na federální úrovni nelegální, přístup pomalu mění i další americké státy. V listopadu voliči v Coloradu schválili zrušení trestních postihů za držení některých psychedelik, a podobná opatření byla zavedena v New Yorku, Washingtonu a tuctu dalších států. Během posledních tří let se Washington D.C., Seattle a několik dalších amerických měst také rozhodlo dekriminalizovat psilocybin. Pokud odhlédneme od USA, je užívání psilocybinu legální v v Brazílii, Nepálu či na Bahamách. Žádná z těchto zemí se ale nesnažila vytvořit systém kontrolovaného užívání.

V Oregonu se přitom diskutovalo o tom, zda přijmout terapeutický model, který by vyžadoval intenzivnější dohled ze strany psychoterapeuta, nebo méně přísný přístup, který by umožnil přístup k droze komukoli staršímu 21 let, s diagnózou duševního zdraví nebo bez ní. Zdravotníci zvolili druhý způsob, který nazývají „neřízený“.

Vůbec největší napětí při debatách o tom, jak systém nastavit, ovšem propuklo kvůli otázce cenové dostupnosti. Vzhledem k tomu, že psilocybinová sezení trvající pět či šest hodin nebudou hrazena pojištěním (alespoň dokud federální vláda nevyřadí drogu ze seznamu látek, které „v současné době nejsou akceptovány pro lékařské použití“), vyjde jedno sezení na stovky, ne-li tisíce dolarů.

-mk-