Foto: Rawpixel

Anglické sestry na pohotovostech a v onkologii zvažují účast ve stávce kvůli platům

Zdravotní sestry z pohotovostí, intenzivní péče a onkologických oddělení v Anglii by se mohly zapojit do stávky. Zvažuje to hlavní britská organizace sester Royal College of Nursing (RCN) kvůli stupňujícímu se sporu o platy. RCN požaduje růst platů o čtyři procenta, vláda ovšem jednání odmítá. O situaci informuje BBC.

Royal College of Nursing požaduje vyšší platy kvůli stoupajícím životním nákladům. Ministerstvo ovšem tvrdí, že platy určuje nezávislý orgán. Proto odbory zvažují nepřetržitou 48hodinovou stávku s demonstracemi přes noc. Všichni zaměstnanci by ovšem nadále splňovali minimální zákonnou úroveň péče.

Organizace také uvedla, že během období stávek nemusí uzavírat dohody o pomoci manažerům Národní zdravotní služby (NHS), jak tomu bylo dříve. Během předchozích stávek se totiž vyskytlo asi pět tisíc případů, kdy ke stávce plně nedošlo, protože o tom společně rozhodly výbory zaměstnanců NHS a Royal College of Nursing. Podle RCN se přitom Národní zdravotní služba obává eskalace a chce vyvinout tlak na vládu, aby ji zastavila. Odbory by pak musely na jakoukoli akci upozornit dva týdny předem.

RCN přitom vadí, že vláda odmítla diskutovat o navýšení platů o čtyři procenta, i když to dříve slíbila. Stávky ve Walesu oproti tomu byly odvolány po tom, co zdravotníci dostali nabídku na zvýšení platů o sedm procent. Ve Skotsku sestry nestávkují, protože probíhají vyjednávání.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že se jeho postoj v souvislosti se sestrami v Anglii nezměnil, a to ani v souvislosti s platy. Úřad přitom vyzývá k odvolání stávek s tím, že ministr zdravotnictví Steve Barclay chce diskutovat o platech pro příští rok.

„Naší prioritou je bezpečí pacientů,“ zdůrazňuje ministerstvo s tím, že NHS už zkusila a otestovala plány, jak minimalizovat narušení provozu.

Začátkem února napsala generální tajemnice RCN Pat Cullenová premiérovi Rishi Sunakovi žádost o jednání, dosud ale nedostala odpověď. V sobotu večer Downing Street uvedla, že nyní vyjednávání neplánuje a že ministr zdravotnictví odpoví na dopis v pravý čas.

-mk-