Ilustrační foto: Freepik.com

Do lékáren míří 20 tisíc balení dětských antibiotik

Do lékárnách dorazí v řádu několika dnů 20 tisíc balení léčivých přípravků s obsahem penicilinu ve formě suspenze pro děti, které jsou v současné době nedostupné. Výrobce je dodá o dva týdny dříve, než plánoval. Podařilo se to díky jednáním ministerstva a Státního ústavu pro kontrolu léčiv s výrobcem. Ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. S nedostatkem antibiotik se Česko potýká několik týdnů, vláda schválila i mimořádný dovoz ze zahraničí a jeho úhradu pojišťovnami. „Děláme absolutní maximum pro zlepšení situace v dostupnosti antibiotik, kdy mimo jiné extrémní nárůst spotřeby vedl k nedostatku některých léčivých přípravků. To se postupně daří a situace se oproti minulým týdnům zlepšuje,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

„Mimo jiné extrémní nárůst spotřeby vedl k nedostatku některých léčivých přípravků. To se postupně daří a situace se oproti minulým týdnům zlepšuje,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. A doplnil: „Nadále intenzivně prověřujeme všechny možnosti urychlení a navýšení dodávek antibiotických léčivých přípravků pro Českou republiku.“ Pracovní skupina pro zajištění dostupnosti léčiv za účasti zástupců lékárníků, SÚKLu a velkodistributorů pod vedením náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka podle Jakoba nadále intenzivně prověřuje všechny možnosti urychlení a navýšení dodávek antibiotických léčivých přípravků pro Českou republiku.

S nedostatkem léků, zejména antibiotik, se potýkají i další evropské země. Podle odborníků je současná situace kombinací několika faktorů. Roli hraje i nižší spotřeba léků v minulých letech, podle které výrobci naplánovali pro letošní rok nižší výrobu. Nemocnost je ale v současné chřipkové sezoně v porovnání s roky s proticovidovými omezeními vyšší. Nedostatkové jsou léky na horečku, před Vánocemi například dětský sirup, ale také antibiotika, která lékaři předepisují na bakteriální onemocnění, jako je angína nebo na komplikace po chřipce typu zápalu plic.

Vláda před dvěma týdny schválila možnost mimořádně dovézt antibiotika z dalších zemí EU, kde jsou registrovaná. Léky budou mít cizojazyčné obaly, ale české příbalové letáky. Souhlasila také s mimořádnou úhradou těchto léků ze systému veřejného zdravotního pojištění. Podle dřívějšího vyjádření ministra jsou dražší řádově o jednotky korun na balení, úhrada pro ně platí ode dneška po 12 měsíců.

Ministr chce vládě letos v březnu předložit novelu zákona o léčivech, která by uzákonila povinnost výrobce držet dvouměsíční zásobu léků a výrazně zvýší tresty za neúplnou a neprůkaznou evidenci, která může být důsledkem vývozu léků do zahraničí.

-red