Sídlo společnosti Pfizer v americkém New Yorku. Foto: Norbert Nagel, Mörfelden-Walldorf, Německo, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Farmaceutické firmy oznamují výsledky za loňský rok. Pfizer v tržbách poprvé předčil Johnson & Johnson

Výsledkovou sezónu ve farmaceutickém byznysu tradičně zahajuje největší farmaceutická skupina světa, americký Johnson & Johnson. Jenže tento gigant se loni musel sklonit před svým konkurentem. Společnost Pfizer poprvé vygenerovala vyšší celoroční tržby než Johnson & Johnson, a zároveň překonala hranici sto miliard dolarů. Vyplývá to z finančních výsledků, které uvedené farmaceutické společnosti v uplynulém týdnu zveřejnily.

Americká farmaceutická společnost Johnson & Johnson vykázala za rok 2022 tržby v objemu necelých 95 miliard dolarů (přes dva biliony korun). V meziročním vyjádření tak došlo k faktické stagnaci, když skupina zvýšila tržby jen o 1,3 procenta, jak vyplývá z její zprávy o finančních výsledcích za loňský rok.

Čistý zisk však skupině Johnson & Johnson meziročně klesl o více než 14 procent na necelých 18 miliard dolarů (bezmála 390 miliard korun). „Naše celoroční výsledky reflektují naši stabilitu a silnou pozici na trhu u všech tří našich hlavních oborů činnosti. A to navzdory zhoršení makroekonomického prostředí,“ uvedl v komentáři k výsledkům Joaquin Duato, výkonný ředitel společnosti Johnson & Johnson.

Přichází horší časy?

Jenže pohled na výsledky za poslední kvartál roku 2022 nabádá k zamyšlení, zda skupina Johnson & Johnson nevstupuje do období, kdy bude muset počítat s dlouhodobější stagnací, či dokonce zhoršování finančních výsledků. Skupina totiž v období od října do prosince loňského roku vykázala tržby ve výši 23,7 miliardy dolarů (asi 514 miliard korun), což představuje meziroční pokles o 4,4 procenta.

Rovněž v případě čistého zisku Johnson & Johnson zaznamenal pokles, a to dokonce o více než čtvrtinu na 3,5 miliardy dolarů (přibližně 76 miliard korun). Meziroční pokles tržeb ve čtvrtém kvartále se skupiny týkal na trzích mimo USA – Spojené státy jsou jediným teritoriem, kde prodeje vzrostly. Z hlediska byznysových segmentů pak Johnson & Johnson zaznamenal snížení tržeb ve farmacii a zdravotnických přístrojů. Naopak spotřební zdravotnický byznys o procento vzrostl.

Joaquin Duato je ale přesvědčen, že skupina Johnson & Johnson je na rok 2023 připravena dobře. „Máme nakročeno k růstu a investujeme do strategických projektů s dlouhodobou hodnotou,“ dodal Duato ve svém komentáři ke zveřejněným výsledkům.

Johnson bude propouštět

Výkonný ředitel Johnson & Johnson ale také řekl, že „náš přístup k roku 2023 lze nejlépe popsat jako obezřetný“, a že „priority společnosti pro tento rok jsou jasné a zůstávají konzistentní“. Jenže odborný portál Fiercepharma.com přinesl informaci o tom, že Johnson & Johnson se chystá propouštět.

Snižování stavů se má dotknout farmaceutické divize Janssen, kde dojde k zeštíhlování v rámci výzkumu a vývoje. Fiercepharma.com se odkazuje na dokumenty přímo z uvedené divize, z nichž vyplývá, že má dojít k „deprioritzaci některých program“.

Skupina má například ukončit práce na vývoji léků proti hepatitidě typu B a D a má jen dokončit zahájené projekty. Johnson & Johnson rovněž nehodlá pokračovat v antibakteriálních terapiích nebo ve výzkumu akutního syndromu respirační tísně (ARDS). Podobný osud má stihnout také práci na vakcínách proti SARS-CoV-2 a HIV, uvádí portál Fiercepharma.com.

Pfizer překonal magickou hranici

Zdá se, že zcela opačné „starosti“ má jiná americká farmaceutická skupina Pfizer. Její celoroční tržby v loňském roce vůbec poprvé překonaly 100 miliard dolarů – dosáhly 100,33 miliardy (asi 2,18 bilionu korun). V meziročním vyjádření tak prodeje stouply o 23 procent. Čistý zisk se zvýšil o 43 procent na 31,4 miliardy dolarů (přibližně 681 miliard korun), jak vyplývá z oznámení finančních výsledků Pfizeru.

Příznivé výsledky Pfizer zaznamenal také v posledním loňském čtvrtletí. Tržby činily 24,3 miliardy dolarů (527,3 miliardy korun), a meziročně tak vzrostly o dvě procenta. Čistý zisk společnosti dosáhl bezmála pěti miliard dolarů (asi 108,5 miliardy korun), což představuje meziroční nárůst o 47 procent.

Pro letošní rok však Pfizer počítá s dramatický poklesem tržeb. Ty se mají pohybovat jen mezi 67 a 71 miliardami dolarů, a klesnout by tak mohly téměř o třetinu. Nejde však o nic překvapivého, Pfizer jen do svého výhledu zakalkuloval očekávaný pokles prodejů vakcíny proti koronaviru a léku Paxlovid pro léčbu Covidu-19.

„Rok 2022 byl pro nás rekordní. Jsem na to pyšný a už dnes se soustředíme na to, co přijde v budoucnosti,“ komentoval výsledky výkonný ředitel Pfizer Albert Bourla. Podle něho rok 2023 bude rovněž v mnoha ohledech rekordní, byť se Pfizer nejspíše nepodaří zopakovat co do tržeb rok loňský. „Máme potenciál uvést na trh dosud největší počet nových produktů, jaký se nám dosud nepodařil,“ dodal Bourla.

Zdeňka Musilová