Foto: Fakultní nemocnice Olomouc

Olomoucká nemocnice otevřela infekční oddělení. Do budoucna plánuje i kliniku

Ještě donedávna bylo pacientům z Olomouckého kraje trpícím infekčními chorobami k dispozici pouze specializované oddělení Nemocnice Prostějov. Od začátku letošního roku se tato situace změnila. Infekční oddělení totiž otevřela také Fakultní nemocnice Olomouc. Pomůže lidem, které trápí akutní i chronické infekční choroby, k dispozici má pro ně v současnosti dvě ambulance a také moderní lůžkovou část. Do budoucna plánuje největší zdravotnické zařízení na střední Moravě rozšíření tohoto specializovaného pracoviště na infekční kliniku.

Infekční oddělení FN Olomouc sídlí v současnosti z kapacitních důvodů ve třech různých budovách, které se ale nacházejí blízko sebe v centrální části areálu olomoucké fakultní nemocnice. Celkově na něm slouží šest lékařů, devět zdravotních sester, tři sanitáři a jedna administrativní pracovnice. Hospitalizovaným pacientům je k dispozici osmnáct lůžek na devíti dvoulůžkových pokojích, z toho čtyři pokoje jsou kompletně vybaveny hepafiltry. Každý z pokojů má kompletní sociální zázemí, ke komfortu pacientů přispívají mimo jiné televize či balkony na všech pokojích.

„Díky výborné spolupráci s prostějovskou nemocnicí jsme byli doposud schopni pokrývat potřeby lidí s infekčními diagnózami prostřednictvím tamního specializovaného oddělení. Nejen covidová epidemie v předchozích letech nám však ukázala potřebnost zřízení vlastního infekčního pracoviště i v rámci naší spádové nemocnice. Začínáme v menším formátu samostatným oddělením, do budoucna je však plánován vznik celé komplexní kliniky, která bude umístěna v připravované novostavbě budovy F,“ poodhaluje plány Fakultní nemocnice Olomouc její ředitel Roman Havlík.

V lednu otevřené Infekční oddělení FN Olomouc poskytuje včasnou diagnostiku a léčbu přenosných nemocí a také odborné konziliární služby ostatním zdravotnickým pracovištím nemocnice. Podílí se rovněž na hlášení zjištěných případů přenosných nemocí i podezření na ně krajské hygienické stanici a sleduje výskyt infekčních nemocí v Olomouckém kraji. „Co se ambulantní péče týká, v naší akutní ambulanci v budově A pečujeme o pacienty, u nichž je vysoké riziko dalšího přenosu infekce. Zde vyšetření klienti podle výsledků buď zůstávají hospitalizováni na našem oddělení, nebo v případě nepotvrzení infekce odcházejí domů. Do chronické ambulance v pavilonu H2 jsou odesíláni praktickými lékaři pacienti s dlouhodobými problémy způsobenými například žloutenkou, infekční mononukleózou či boreliózou. V rámci naší činnosti samozřejmě spolupracujeme s dalšími pracovišti naší nemocnice či jinými zdravotnickými zařízeními. Praktičtí lékaři i specialisté nás mohou vždy kontaktovat s žádostmi o konzultace. Vzájemná spolupráce je v našem oboru zcela nezbytná, tak jako my poskytujeme pomoc jiným, tak také naopak můžeme potřebovat pomoci například v situacích, kdy naše lůžková kapacita nebude dostačovat,“ popisuje primářka nově otevřeného oddělení Jana Kleinerová.

Oddělení funguje v nepřetržitém čtyřiadvacetihodinovém režimu pro všechna akutní vyšetření a příjmy. Objednávání pacientů do ambulance probíhá v pracovní dny od 9 do 12 hodin.

Foto: FN Olomouc

-fk-