Protesty zdravotních sester a dalších zaměstnanců veřejného sektoru v Ausgsburgu. Foto: Odborový svaz Verdi

Německými nemocnicemi se valí stávková vlna. Zdravotníci chtějí zvýšit platy aspoň o desetinu

Inflace a pokles reálných příjmů si začíná vybírat svou daň. A to v podobě narůstající nespokojenosti lidí, kterým klesá kupní síla výdělků. Německo není výjimkou. Svou nespokojenost se situací se rozhodli dát najevo zdravotníci, kteří pracují v německých nemocnicích. Jeden z odborových svazů – Verdi – vyhlásil vlnu výstražných stávek, která se má přelít nemocnicemi po celém Německu. Zdravotníci již protestovali v Hamburku nebo Kielu a další akce přijdou v příštích dnech, uvedlo několik deníků jako Deutsches Ärzteblatt nebo Süddeutsche Zeitung.

Už během tohoto týdne došlo v několika nemocnicích v různých německých městech k výstražné stávce zdravotníků. Do ulic vyšli zaměstnanci nemocnic, psychiatrických klinik, ale také pečovatelských zařízení nebo záchranných služeb.

Protestní akce svolal odborový svaz Verdi (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft), který sdružuje kolem 2,5 milionu zaměstnanců, a je tak druhou největší odborovou organizací v Německu. Středečních a čtvrtečních protestů se zúčastnilo kolem 13 tisíc zaměstnanců, jak uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt s odkazem na sdělení ze strany odborového svazu Verdi.

Odboráři chtějí pro své členy a další zaměstnance vyjednat navýšení platů o 10,5 procenta, nejméně však o 500 eur měsíčně. Naproti tomu zaměstnavatelé nabízejí zvýšení jen o pět procent a k tomu jednorázovou kompenzaci ve výši 2 500 eur (v přepočtu kolem 60 tisíc korun). Zdá se ale, že na takovou variantu odboráři, a hlavně zaměstnanci v nemocnicích nejsou ochotni přistoupit.

Podle německých médií se další výstražné stávky budou konat ještě v pátek 17. března, další mají přijít na řadu příští a přespříští týden. Stávkovat by se mělo střídavě v různých spolkových zemích a městech prakticky až do konce března. Zatím jen v režimu výstražných stávek.

Na řadě je Bavorsko, Dolní Sasko nebo Brémy

Doposud se protestovalo v Hamburku nebo Kielu. Na čtvrtek byly ohlášeny stávky v nemocnicích mimo jiné v Mnichově, Kitzingenu a Freisingu. V pátek by stávky měly pokračovat především v Mnichově, uvedl deník Süddeutsche Zeitung. K protestům se připojí administrativní pracovníci nemocnic, ale i terapeuti, ošetřovatelský personál nebo pracovníci v nemocničních kuchyní.

Hlavní bavorské město si ale neoddychne ani v úterý 21. března. Do stávky opět půjdou zaměstnanci v nemocnicích, ale rovněž v jiných zařízeních zřizovaných a financovaných z veřejných rozpočtů. Vedle zdravotníků hodlají stávkovat také učitelé nebo zaměstnanci společností komunálních služeb. Sektor veřejné dopravy zatím o svých platových požadavcích stále jedná, takže ke stávce v tuto chvíli není důvod, píše Süddeutsche Zeitung.

Hned ve středu 22. března se bude stávkovat v Dolním Sasku a Brémách. A i zde se stávka dotkne některých zdravotnických zařízení. Odborový svaz Verdi ale plánuje, že se k protestům připojí i pracovníci v hromadné dopravě nebo odvozu odpadu. V Brémách a Hannoveru je pak naplánováno i několik veřejných shromáždění. Postupně se mají připojit také města v Severním Porýní-Vestfálsku a dalších spolkových zemích.

Nejvyšší inflace od konce 70. let

Míra inflace v minulém roce v Německu dosáhla skoro sedm procent. To je nejvíc za posledních 40 let, respektive nejvíce od doby, kdy Německo čelilo druhému ropnému šoku na přelomu 70. a 80. let minulého století. Největší nárůst cen nastal v kategorii potravin a nealkoholických nápojů (12,5 procenta), následován zvýšením cen bydlení včetně energií (7,3 procenta).

Pokud by tedy zaměstnavatelé přistoupili na požadavky odborového svazu Verdi, došlo by k částečné kompenzaci mezd za inflaci v loňském roce, a části roku letošního, protože ani pro rok 2023 nelze očekávat výrazný pokles tempa růstu cenové hladiny. V únoru ceny meziročně stouply o 8,7 procenta, jak uvedl Spolkový statistický úřad. Podle metodiky Eurostatu meziroční inflace v Německu činila dokonce 9,3 procenta.

Zdeňka Musilová