Ilustrační foto: Freepik

V Česku přibývá nákaz svrabem 

Státní zdravotní ústav zaznamenal letos v únoru 815 lidí nakažených svrabem. Meziročně to představuje nárůst téměř o 80 procent. Mezi možné příčiny zvýšeného výskytu kožního onemocnění patří celkový pokles imunity populace kvůli vysokým hygienickým standardům, větší migrace a turismus, uvedla pro Českou televizi epidemioložka Kateřina Fabiánová.

Svrab je infekční onemocnění způsobené parazitem zákožkou svrabovou. Projevuje se zarudlými pupínky a úporným svěděním. Léčbou jsou zpravidla masti, které parazita vyhubí. Zvýšený výskyt nákazy svrabem je patrný od konce loňského roku. Nejpostiženější oblastí je podle statistik SZÚ aktuálně Plzeňský kraj s 98, Olomoucký s 90 a Moravskoslezský s 86 nákazami. 

Tabulka počtu nákaz dle krajů. Zdroj: SZÚ

Vzestup svrabu nemá podle Fabiánové jednoznačné vysvětlení. Mezi možné příčiny patří vliv masivní migrace obyvatelstva a s tím spojená zhoršená sociální a hygienická úroveň, dále zvýšený turismus a pokles imunity populace.

Svrab se přenáší přímým kontaktem s infikovanou kůží, ale i nepřímo například prostřednictvím oblečení či ložního prádla. Nákaza tak nemusí být důkazem nedostatečné hygieny u nakaženého člověka. V Česku patří svrab k nejčastějším příčinám nemocí z povolání, vyskytuje se hlavně u pracovníků ve zdravotnictví a sociálních službách.

„K poklesu imunity dochází, protože nejsme v kontaktu s původcem onemocnění, tedy zákožkou svrabovou. Je to kvůli léta existujícím hygienickým opatřením a standardům vyspělé společnosti,“ řekla Fabiánová ČT. Kolektivní přecitlivělost se podle epidemioložky objevuje cyklicky, zhruba jednou za 20 až 30 let, a to v závislosti na míře hygienických standardů a způsobech chování.

ČTK -ns-