Ilustrační snímek. Foto: Freepik.com

Diabetologové s pomocí umělé inteligence pomáhají pacientům předejít rozvoji retinopatie

Již dvanáct diabetologických ordinací v ČR pacientům s diabetem nabízí vyšetření, které s pomocí umělé inteligence dokáže rozpoznat počáteční známky retinopatie, jež může způsobit i celkovou slepotu. Na tuto dosud nepříliš známou novinku upozornila na svém webu Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) při příležitosti zítřejšího Světového dne monitoringu diabetu. Brzy by navíc toto vyšetření mohly začít zajišťovat desítky dalších diabetologů.

„Vyšetření retinopatie by mělo být u diabetiků provedeno každý rok, praxe tomu ale neodpovídá, a to přesto, že bez včasného záchytu může tato nemoc vést až k celkové slepotě. Proto jsme rozhodli o možnosti využití speciálních kamer, které s pomocí umělé inteligence rozpoznají počáteční retinopatii přímo v ordinacích diabetologů,“ popisuje náměstek pro zdravotní péče VZP Jan Bodnár.

Sto tisíc pacientů s retinopatií

Nový výkon pojišťovna nabízí od loňského srpna a v prvních měsících si speciální zařízení pořídilo dvanáct poskytovatelů. Desítky dalších, kteří by vyšetření diabetické retinopatie mohli provádět, jsou aktuálně v jednání.

„Nestačí pouhé pořízení přístroje, lékař také musí projít příslušným školením a teprve na základě doložení všech potvrzení může uzavřít smlouvu s VZP, abychom mohli vyšetření proplácet,“ uvádí Jan Bodnár.

S diabetem se loni léčilo 575 tisíc klientů VZP, pojišťovna za jejich léčbu zaplatila rekordní sumu 9,3 miliardy korun, více než polovinu tvořily náklady na léky. Podle tiskové mluvčí Viktorie Plívové z dat VZP vyplývá, že přibližně čtyřicet procent diabetiků pravidelné vyšetření retinopatie neabsolvuje, až do loňska bylo prováděno pouze v ordinacích oftalmologů. V ČR je v současnosti evidováno zhruba sto tisíc pacientů s diabetickou retinopatií, přičemž asi dvěma tisícům z nich toto onemocnění sítnice způsobilo slepotu.

Kolik diabetiků není diagnostikováno?

Počet diabetiků v ČR stále roste. Zhruba devět z deseti pacientů trpí diabetem 2. typu, zbývajících deset procent diabetem 1. typu, těhotenským diabetem a specifickými typy diabetu. Největší podíl léčených diabetiků tvoří lidé ve věku 70–79 let. Každoročně přibývá zhruba třicet tisíc pacientů.

Data největší české zdravotní pojišťovny ukazují, že v průběhu let rostou jak celkové náklady na léčbu diabetu, které za posledních pět let stouply o sedmadvacet procent, tak i průměrné náklady na jednoho pacienta. „To je dáno mimo jiné dostupností stále modernějších léčivých přípravků a zdravotnických prostředků, které diabetikům pomáhají, jako jsou inzulínové pumpy nové generace, glukometry či senzory na monitorování glykémie,“ vysvětluje tisková mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Pro včasné odhalení diabetu slouží pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře, které by jedinci starší osmnácti let měli absolvovat každé dva roky. Při nich se provádí orientační chemické vyšetření moči, u lidí nad pětačtyřicet let pak laboratorní vyšetření glykémie, což by mělo dosud nerozpoznaný diabetes u pacienta zachytit. Nemalá část tuzemské populace však preventivní prohlídky vynechává a je otázkou, kolik diabetiků zůstává nediagnostikováno a tudíž i neléčeno.

-les-