Budova IKEM. Foto: archiv Michala Stiborka s jeho svolením

Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na nového ředitele IKEM

Ministerstvo zdravotnictví spustilo výběrové řízení na ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny. Zájemci se mají hlásit do 15. května, vyplývá z informací na webu úřadu. Loni v prosinci ministerstvo vypsalo výběrové řízení na vizi dalšího rozvoje IKEM, podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba ji poslali dva účastníci. Současný ředitel IKEM Michal Stiborek potvrdil, že se výběrového řízení zúčastní.

Je to podle něj v souladu s dřívějším vyjádřením ministra, že chce znovu vypsat výběrová řízení na ředitele těch příspěvkových organizací, jejichž ředitelé jsou v jejich čele přes pět let. Podobně hledá ministerstvo také ředitele SÚKL, zájemci se měli hlásit do minulého pátku. Také jeho současná ředitelka Irena Storová, která instituci vede od roku 2018, se do výběrového řízení přihlásila.

Ministerstvo vypsalo loni v prosinci výzvu na vizi dalšího rozvoje IKEM s termínem podání do poloviny letošního ledna (psali jsme zde).

IKEM v současné době staví dva nové pavilony. Jde o jednu ze strategických vládních investic. Samotná stavba stojí více než miliardu korun. Další miliardu budou stát nutné investice, které v areálu nemocnice vyvolá. „Z toho důvodu jsem požádal ministra zdravotnictví o potvrzení našich vizí na následující roky. Jedná se o krok odvážný, přesto pro potvrzení rozvoje, směřování a finančních alokací pro náš institut velmi důležitý,“ sdělil v prosinci 2022 Stiborek.

Nemocnice se zaměřuje na léčbu nemocí srdce, transplantace orgánů, diabetologii a léčbu poruch metabolismu se spádovostí celé země. Tvoří ji osm klinik, pracuje v něm 1 700 zaměstnanců, z nich 300 lékařů a 600 všeobecných sester. K dispozici má 315 lůžek, nové pavilony umožní kapacitu navýšit o zhruba 50 dalších.

ČTK -ns-