Foto: Pexels

Nedostatek léků není jen evropský problém, zásobování vázne také v USA. Příčina je stejná

Skupina republikánské frakce ve Sněmovně reprezentantů žádá americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o vysvětlení, proč se prohlubuje nedostatek léků na americkém trhu. FDA má odpovědět na deset otázek, které mu zákonodárci odeslali. Příčiny potíží se zásobováním léky jsou však ve Spojených státech obdobné jako v řadě evropských zemí. Kořeny problémů navíc sahají mnoho let do historie, uvádí americká CNN.

Nejen Evropa, ale i Spojené státy čelí stále častějšímu a dlouhotrvajícímu problému s nedostatkem léků. Chybí především přípravky pro léčbu rakoviny, léky na bolest a řada dalších včetně těch, které nejsou na předpis.

Republikánským zákonodárcům z Výboru pro energetiku a obchod Sněmovny reprezentantů došla trpělivost, a tak Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration) adresovali dopis, v němž žádají odpovědi. V dopise, který poslanci zveřejnili v uplynulém týdnu, pokládají komisaři FDA Robertu Califfovi deset otázek. Týkají se především toho, co FDA udělal pro to, aby současné situaci předešel nebo zda dostatečně monitoruje plynulost zásobování léky v USA.

Zákonodárci chtějí odpovědi

FDA však aktuální nedostatek léků sleduje a tvrdí, že spolupracuje s výrobci i dalšími články dodavatelského řetězce. Regulátor dokonce požádal Kongres o získání další legislativní pravomoci, aby získal jasnější představu o tom, jaká situace v lékovém dodavatelském řetězci panuje. Zmíněný výbor si však klade otázku, zda „FDA využívá efektivně své stávající pravomoci“.

Nedostatek léků se totiž ve Spojených státech stupňuje. Podle americké stanice CNN se během loňského roku prohloubil o téměř třicet procent. Nedostatek v zásobování léky je nejhorší za posledních pět let. Podle zprávy publikované minulou středu americkým Senátem se nedostatek léků v loňském roce projevoval u téměř tří stovek produktů.

Senátoři rovněž konstatují, že zatímco průměrná doba nedostatku u těchto léků činí přibližně 1,5 roku, u více než 15 kritických léčivých přípravků se Američané s nedostatkem potýkají více než jednu dekádu. Situace se znatelně zhoršila během covidové pandemie, kdy mnoho Američanů nebylo schopno sehnat léky na potlačení bolesti pro své děti nebo antibiotika. A to především v období, kdy vrcholila sezóna respiračních onemocnění způsobených RS viry.

Právě na období let 2020 až 2022 se ptají členové zmíněného sněmovního výboru. Chtějí po FDA vědět, zda nedostatkové léky jsou uvedeny v databázi nedostatkových produktů tak, jak to po FDA vyžadují pravidla, a zda dotyčné léky patří na seznam nezbytných léků. Zákonodárce rovněž zajímají statistiky o společnostech, které neoznámily své roční statistiky o výrobě léků.

USA a Evropa – stejné příčiny, stejné problémy

Nutno říci, že problém s nedostatečným zásobováním léků ve Spojených státech nevznikl ze dne na den. Dokonce ani nelze říci, že vznikl až s propuknutím pandemie koronaviru. Pandemie spíše v plné nahotě ukázala, jak si USA na nedostatek léků zadělávaly již řadu let. A nejen USA, stejné problémy známe také z Evropy.

„Od roku 2007 FDA zjistil v průměru více než 100 samostatných nedostatků léků ročně. V roce 2011 FDA identifikoval neuvěřitelných 267 nedostatkových léků a navzdory tomu, že vlastní nejinovativnější lékařský průmysl na světě, USA nejsou schopny udržet konzistentní dodávky těch nejdůležitějších léků,“ cituje CNN amerického senátora Randa Paula.

A není žádným překvapením, že nerovnováha na trhu je způsobena přílišnou závislostí USA na dodávkách účinných látek z Asie. Tedy především z Číny, ale v posledních letech také z Indie. Téměř 80 procent výrobních závodů, které vyrábějí aktivní farmaceutické složky, je mimo USA, uvádí zpráva Senátu, na kterou CNN odkazuje. „A neexistuje žádná agentura, která by sledovala všechny tyto výrobce, takže je obtížné získat velký obrázek o tom, odkud bude další problém pocházet,“ uvedla pro CNN Vimala Raghavendranová z nevládní neziskové organizace Pharmacopeia.

Také ona potvrzuje, že problémy se zásobováním léků začaly mnoho let před propuknutím pandemie koronaviru. „Politici jsou slepí v pochopení toho, že Spojené státy se příliš spoléhají na jiné země, pokud jde o kritické přísady používané při výrobě léků,“ dodala Raghavendranová.

Zdeňka Musilová