Kamal Farhan (ANO). Foto: Radek Čepelák

Novým stínovým ministrem zdravotnictví se stal poslanec Farhan, nahradil Špičáka

Novým stínovým ministrem zdravotnictví se stal poslanec Kamal Farhan (ANO), člen sněmovního zdravotnického výboru. Nahradil Julia Špičáka, uvedlo opoziční hnutí ANO na dnešní tiskové konferenci. Jde o třetí změnu ve stínové vládě za poslední měsíc a půl.

Farhan byl náměstkem ministra zdravotnictví v letech 2016 a 2017, poslancem je od roku 2017. Kromě zdravotnického výboru zasedá také v kontrolním výboru. Farhan zároveň předsedá podvýboru pro lékovou politiku, přístrojovou techniku a zdravotnické prostředky, je také členem podvýborů pro elektronizaci ve zdravotnictví a evropskou zdravotní legislativu a pro oblast populačního zdraví, implementaci nových léčebných a vyšetřovacích metod.

Složení stínové vlády ANO se změnilo i v polovině března, kdy se stínovou ministryní školství stala poslankyně Jana Berkovcová. Nahradila moravskoslezského hejtmana Iva Vondráka, který v únoru po neshodách opustil hnutí ANO. Počátkem dubna se stínovou ministryní zemědělství stala poslankyně Margita Balaštíková, nahradila Karla Turečka. Stínovým premiérem je od února první místopředseda hnutí a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček poté, co mu funkci předal šéf ANO Andrej Babiš.

-čtk-