Foto: depositphotos.com

Organizace se ohradily proti Válkovým výrokům o reformě psychiatrie

Organizace působící v oblasti duševního zdraví se ohradily proti výrokům ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o reformě psychiatrie. Podle něj změny vedly k současnému zhoršení dostupnosti péče, s čímž organizace nesouhlasí. Aliance center duševního zdraví (ACDZ) a Platforma pro transformaci péče o duševní zdraví mu zaslaly otevřené dopisy a nabídly návštěvu centra. Připomínají, že reforma začala v roce 2013, kdy ministerstvo vedl jeho stranický kolega Leoš Heger (TOP 09).

Ministr reformu kritizoval opakovaně, například v březnovém rozhovoru pro Deník N. „Z mého pohledu je výsledkem reformy psychiatrické péče, která nás stála mezi čtyřmi a šesti miliardami z evropských peněz, jednoznačné zhoršení dostupnosti psychiatrické péče,“ uvedl v něm.

Podle otevřených dopisů ale data o psychiatrické péče ministrovu názoru odporují. „Dostupnost psychiatrické péče je přímo úměrná především počtu psychiatrů a podmínkách jejich vzdělávání, tj. agendám spravovaným ministerstvem zdravotnictví,“ uvedli v dopise zástupci platformy, která sdružuje zejména poskytovatele komunitní péče.

V roce 2021, který ovlivnila epidemie covidu-19, podle nich navíc skončila teprve první část reformy. V ostatních státech, které podobnou změnou procházely, trvala 20 let, uvedly organizace. Dlouhodobé zahraniční zkušenosti podle nich prokazují, že dostupná komunitní péče, jako jsou centra duševního zdraví (CDZ), významně zlepšuje kvalitu života lidem s duševním onemocněním a zásadně přispívá k dodržování lidských práv.

Za porušování práv pacientů v psychiatrických nemocnicích, zejména kvůli klecovým a síťovým lůžkům, Česko dlouhodobě kritizovaly mezinárodní organizace včetně Světové zdravotnické organizace (WHO), zabýval se jím i ombudsman.

Hlavním cílem reformy je zvýšení kvality života lidí s duševním onemocněním, původní model koncentrující pacienty hlavně do velkých a uzavřených psychiatrických nemocnic podle metodiky reformy „nezajišťuje dostatečně podporu pacientů v jejich vlastním prostředí ani spolupráci a koordinaci mezi jednotlivými složkami poskytovatelů péče o duševně nemocné“.

Klíčovým prvkem reformy jsou centra duševního zdraví, jejichž ambulantní a terénní týmy se pacientům věnují a kromě zdravotních potřeb pokrývají i ty sociální. Dosud jich funguje více než 30. Dopisy kritizují také ministrův výrok, že CDZ vznikla jako „plod upřímné, hluboké nenávisti premiéra Babiše s ministryní Maláčovou“. Ministr také uvedl, že protože jsou zakotvena v zákoně a navázána na financování z evropských fondů, nemůže s nimi nic dělat.

„Z pohledu ACDZ vnímáme, že finanční prostředky vložené do reformy péče o duševní zdraví, potažmo do zárodku sítě CDZ a multidisciplinárních týmů, byly investovány smysluplně, že se ve velmi krátké době projevil pozitivní efekt jejich fungování. Je potřeba v jejich rozvoji pokračovat, aby došlo ke skutečné systémové změně,“ uvedla předsedkyně výboru aliance Anna Šimonová.

Podle signatářů dopisu platformy vyjádření ministra „znevažuje úsilí lidí, kteří se na reformě podílejí, ohrožuje pokračování reformních aktivit i rozvoj komunitních služeb v dalších regionech ČR, kde doposud potřebná komunitní péče zcela chybí“. Zpráva externí firmy, která postup reformy pro ministerstvo hodnotila, doporučuje ministerstvu ujistit samosprávu, že podporu dostanou i další centra duševního zdraví.

-čtk-