Ilustrační foto: Pixabay

V Anglii stávkují desetitisíce mladých lékařů. Operace jsou v ohrožení

Desítky tisíc mladých lékařů dnes v Anglii vstoupily do čtyřdenní stávky, která podle zahraničních tiskových agentur pravděpodobně bezprecedentním způsobem naruší zdravotnické služby. Historická stávka lékařů před atestací může podle serveru BBC vést ke zrušení více než čtvrt milionu lékařských prohlídek a operací. Některé nemocnice uvedly, že zasáhne až polovinu naplánovaných ošetření.

Lékařský odborový svaz BMA požaduje po britské vládě zvýšení mezd o 35 procent, od ministra zdravotnictví Stevea Barclayho ale zatím „neobdrželi vůbec žádnou nabídku“. Barclay podle BBC uvedl, že vystavování pacientů riziku ho „extrémně zklamalo“, a lékaře obvinil, že svůj protest naplánovali na rušné období po velikonočních svátcích.

BMA uvádí, že plánuje nasadit lékaře do provozu v případě, že bude hrozit bezprostřední ohrožení lidských životů. Lékaři přitom tvrdí, že stávkují nejen kvůli zvýšení platů, ale i kvůli bezpečnosti pacientů – nízké platy podle nich vedou ke snížení kvality zdravotnictví a k nedostatku zaměstnanců.

Lékaři před atestací, kteří ještě nemohou pracovat samostatně, ale často mají za sebou dlouhé roky praxe a zkušeností, tvoří téměř polovinu britské lékařské pracovní síly, uvádí agentura Reuters. Do stávky vstupují v době, kdy britský státní zdravotnický systém (NHS) zažívá jednu z nejvážnějších krizí ve své 75leté historii. Na nemocniční péči čeká přibližně sedm milionů pacientů, což vážně dopadá zejména na oblasti jako je léčba kardiovaskulárních onemocnění.

Dnes zahájená stávka je další z řady stávek pracovníků ve veřejném sektoru. Od začátku roku za vyšší platy stávkovali kromě doktorů i zdravotní sestry a ošetřovatelé či pracovníci záchranných složek, ale i zaměstnanci železnic či učitelů. Všichni požadují zvýšení platů tváří v tvář prudce rostoucí inflaci, která v únoru činila 10,4 procenta. Odbory tvrdí, že se mzdy zejména ve veřejném sektoru za posledních deset let reálně snížily o desítky procent. Spory v některých odvětvích se v posledních týdnech podařilo vládnímu kabinetu urovnat. O nedávných protestech zdravotníků v Anglii jsme psali například zde.

„Tohle další kolo stávek nebývale naruší zdravotnický provoz. Velmi nás znepokojuje možný závažný dopad (stávky) na pacienty a služby po celé zemi,“ uvedl ke stávce lékařů před atestací Stephen Powis z vedení britského státního zdravotnického systému (NHS).

-čtk-