Foto: Pixabay

Veterinární telemedicína může na dálku pomoci domácím mazlíčkům a umožnit přístup k potřebné péči, má však své limity 

Zatímco léčení lidí pomocí telemedicíny není žádnou novinkou, veterinární telemedicína u domácích mazlíčků už tak obvyklá není. Během pandemie covidu-19 řada států dočasně uvolnila omezení veterinární telemedicíny a mnoho klinik i majitelů domácích zvířat poprvé vyzkoušelo prohlídky na dálku. Některé státy nyní zvažují trvalé používání telemedicíny pro zvířata, které by mohlo podle odborníků přinést řadu výhod – zejména zlepšení přístupu k veterinární péči a snížení stresu zvířecích pacientů, píše americký deník The New York Times

Podle průzkumu společnosti A.S.P.C.A. (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals), která poskytla údaje deníku The Times, šestadvacet procent amerických majitelů domácích mazlíčků uvedlo, že během předchozích dvou let se vyskytly případy, kdy neměli přístup k veterinární péči. Průzkumu se účastnilo pět tisíc lidí. Dvě třetiny z nich uvedly, že jejich mazlíčky by pravděpodobně „navštívil veterinář častěji“, kdyby mohli využívat telemedicínu.

Podíl veterinářů, kteří v Americe začali léčit přes videohovory, vzrostl během pandemie koronaviru ze čtyř na třicet procent. „Covid-19 posloužil jako určitý katalyzátor změny, která však byla nezbytná,“ zdůraznila Christina Tran, veterinářka a členka správní rady Asociace veterinární virtuální péče. S tím souhlasí také prezidentka Americké veterinární lékařské asociace Lori Teller. Podle ní majitelé domácích mazlíčků před pandemií telemedicínu běžně nevyužívali.

Ačkoli všechna lékařská péče nemůže být poskytnuta prostřednictvím obrazovky, některé rutinní schůzky, jako třeba pooperační sledování nebo behaviorální konzultace, fungují dobře na dálku, uvedli odborníci. Telemedicína by mohla být zvláště užitečná pro majitele venkovských mazlíčků nebo pro ty, kteří si nemohou dovolit vzít si volno z práce nebo nemají spolehlivou dopravu. Virtuální služby by lidem mohly pomoci určit, zda symptomy jejich mazlíčků vyžadují osobní péči nebo je lze léčit z domova. 

Méně stresu pro kočky

V malé nepublikované studii financované A.S.P.C.A. a Maddie’s Fund, Organizací pro dobré životní podmínky zvířat, odborníci uvedli, že kočky vykazují během virtuální prohlídky méně známek fyziologického stresu – mají menší zorničky, pomalejší dýchání a uvolněnější držení uší.

Když majitelé koček dostávali během léčby na dálku jasné pokyny, mohli provádět některá základní vyšetření, která obvykle dělá veterinář. „Myslím, že jsme měli jen jednu kočku, u které majitel doma nedokázal zlepšit dýchání,“ řekla jedna z výzkumnic v laboratoři, která vedla studii. 

Telemedicína není všelék 

Když se loni v listopadu u šestnáctileté kočky majitelky Alisy Crane objevila infekce na uších a obličeji, jediná možná schůzka s veterinářem byla virtuální. Veterinář kočce předepsal léky proti bolesti a antibiotika. Infekci se podařilo vyléčit, ale majitelka žijící v Sudbury v Ontariu stále neví, co ji způsobilo. Podruhé by se pravděpodobně rozhodla pro osobní návštěvu u veterináře. „Nemyslím si, že infekci pomocí videohovoru dokázal lékař právně diagnostikovat,“ uvedla. 

Podle některých veterinářů může telemedicína u zvířat přinášet spíše více problémů než užitku. „Protože nám naši pacienti nemohou sdělit své příznaky, jako je tomu u člověka, spoléháme se na majitele domácího mazlíčka, který jejich příznaky interpretuje,“ řekla doktorka Christine Klippen, pohotovostní veterinární lékařka v nemocnici. „A to může být někdy velmi, velmi špatné. Majitel domácího mazlíčka si například může myslet, že jeho kočka má relativně nezávažnou zácpu, ale ve skutečnosti může mít blokádu moči, což je život ohrožující stav,“ uvedla. Zároveň dodala, že virtuální péče je skvělý nápad, ale veterináři a majitelé domácích zvířat potřebují jasnější pokyny, jak a kdy tuto péči používat. 

Matoucí mohou být také státní a federální zákony telemedicínské péče v různých státech Ameriky. New Jersey nyní umožňuje veterinářům léčit nové pacienty prakticky bez předchozího fyzického vyšetření. Podobnou legislativu zvažují také zákonodárci v Arizoně. Americká Asociace veterinárních lékařů ale upřednostňuje restriktivnější přístup, který do značné míry omezí telemedicínu na majitele domácích zvířat a veterináře s již existujícím vztahem. Výjimku by tvořily pouze případy nouze.

-ns-