Ilustrační foto: publicdomainpictures.net

Vyšší DPH by zdražila hlavně volně prodejné léky, tvrdí výrobci

Zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) u léků by se podle výrobců projevilo hlavně u léků prodávaných bez lékařského předpisu. U léků na předpis by zvýšení zaplatily zdravotní pojišťovny, šlo by zhruba o 2,5 miliardy korun. Dnes to uvedl výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Filip Vrubel. O navrhovaném zvýšení DPH u léků z deseti na 14 procent informovala v pondělí Česká televize. Premiér Petr Fiala (ODS) dnes uvedl, že nejde o finální návrhy úprav DPH. Ty chce zveřejnit zhruba za měsíc.

„Dopad bude mít vyšší sazba DPH hlavně na rozpočty zdravotních pojišťoven, na pacienty dopadne hlavně u volně prodejných léků,“ uvedl Vrubel. Spolu s volně prodejnými léky by tak podle něj zdražila také například antikoncepce, kojenecká výživa nebo volně prodejné očkovací látky. Připomněl, že náklady výrobců rostly už v minulém roce kvůli inflaci a ceně vstupů, u léků na předpis ho ale nemohly promítnout do ceny.

„U léků na recept se změna DPH u doplatků projeví buď minimálně, nebo spíše vůbec. Úhrady léků, na které přispívá zdravotní pojišťovna, se totiž automaticky zvýší se zvýšením sazby DPH,“ dodal Vrubel. Navíc by je tak stály zhruba 2,5 miliardy korun.

Navýšení by se podle mluvčí České lékárnické komory (ČLnK) Michaely Bažantové negativně projevilo i v lékárnách, které by musely odvést státu vyšší DPH za takzvaný signální výkon. Ten platí zdravotní pojišťovny za výdej léků na recept, jehož součástí je i informování pacienta. „Tato část příjmu lékárny by chyběla na její běžný provoz, jako jsou platy, energie, vybavení, zásoby léků nebo vzdělávání zaměstnanců,“ uvedla.

Česká televize v pondělí informovala o návrhu ministerstva financí zavést dvě sazby daně z přidané hodnoty (DPH) místo nynějších tří. Ze současných deseti na 21 procent by se měla DPH podle návrhu zvýšit například u ubytovacích služeb, vodného a stočného, tepla nebo sportovních a kulturních akcí.

Na 14 procent by se měla podle ČT sazba zvýšit kromě léků také například u veřejné dopravy, stravovacích služeb, knih, novin a časopisů a bezlepkových výrobků. Naopak snížit DPH z 15 na 14 procent navrhuje u potravin a nealkoholických nápojů, zdravotnických pomůcek, stavebních prací či dětských sedaček, uvedla ČT.

-čtk-