Ilustrační foto: https://fshoq.com, licence CC BY 4.0

Mnoha německým nemocnicím stále hrozí insolvence. Stát pro ně chystá další finanční injekci

Stát musí neprodleně konat, aby zabránil insolvencím nemocnic a z toho vyplývajícím výpadkům v dostupnosti lůžkové péče. V Německu totiž stále mnohým z nich hrozí úpadek v důsledku rapidního zvýšení provozních nákladů, které si ale nemocnice nemohou kompenzovat adekvátním růstem cen za poskytovanou péči. Na trvající kritickou situaci upozornila pro odborný deník Deutsches Ärzteblatt Německá nemocniční společnost. Spolková vláda prý chystá adekvátní opatření, ujistil spolkový ministr zdravotnictví.

Podle Německé nemocniční společnosti (DKG – Deutsche Krankenhausgesellschaft) může připravovaná nemocniční reforma znamenat velkou strukturální změnu nemocniční sítě, která by ale mohla vést k ohrožení rovného přístupu k nemocniční péči. Reforma by podle DKG mohla v řadě případů způsobit, že nemocnice upadnou do insolvence, jelikož toto riziko se stále nad mnoha z nich vznáší.

„Vysoce výbušná a napjatá ekonomická situace nemocnic a s tím spojené vysoké riziko platební neschopnosti je všeobecně uznáváno,“ uvedl pro odborný deník Deutsches Ärzteblatt šéf Německé nemocniční společnosti Gerald Gaβ. Vážnost situace podle Gaβe uznává i spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD).

Lauterbach: Do prázdnin pošleme 2,5 miliardy eur

Gaβ dokonce varoval, že pokud nebudou financovány zvýšené náklady nemocnic související s inflací, růstem cen energií nebo zdravotnického materiálu, jejich provoz bude muset být výrazně omezen. Nemocnice navíc podle něho budou vystaveny „neuspořádaným a chladnokrevným strukturálním změnám. To představuje obrovskou hrozbu pro bezpečnost zdravotní a zejména nemocniční péče pro pacienty“.

Podle odhadů Německé nemocniční společnosti by v případě insolvence všech nemocnic, kterým toto riziko aktuálně nejvíce hrozí, vedlo k omezení dostupnosti lůžkové péče až ve 30 procentech lokalit z celého Německa.

Spolkový ministr zdravotnictví Lauterbach ovšem už během čtvrtečního jednání ve Spolkovém sněmu zdůraznil, že spolková vláda je připravena nemocnicím poskytnout finanční pomoc až do výše dalších 2,5 miliardy eur (v přepočtu necelých 60 miliard korun). Podle Lauterbacha se jedná „o pomoc, kterou nemocnice skutečně potřebují“.

Karl Lauterbach připomněl, že příslušné nařízení je již součástí návrhu novely zákona o takzvané cenové brzdě. Jde o legislativu, která vytvořila právní rámec pro kompenzace vysokých cen energií ze strany vlády. Pomoc je zacílená prakticky na celé německé hospodářství, nemocnice a další veřejné instituce nevyjímaje. Lauterbach ujistil, že legislativa pro výplatu finanční pomoci nemocnicím bude připravena a legislativní proces dokončen do parlamentní letní přestávky.

Hrozí Německu vlna insolvencí nemocnic?

První insolvence v řadách německých nemocnic se objevily už loni na podzim. Jenda z prvních, která musela jít touto cestou, byla nemocnice v pětadvacetitisícovém městě Spremberg v Braniborsku. Tehdy jí finanční injekci poskytla braniborská zemská vláda. Nemocnice nebyla již schopna dále hradit náklady, které jí vznikly během pandemie koronaviru, a na které se během loňského roku nabalily ještě stoupající ceny energií.

Problémy však nezmizely a přetrvávají dodnes. „Vyšší ceny za energii je třeba platit nyní,“ uvedl letos v dubnu pro zpravodajský portál MDR.de Christoph Essmann, výkonný ředitel Moritz Klinik ve městě Bad Klosterlausnitz v Durynsku. „Faktury přicházely každý měsíc, a částky někdy dosahovaly troj až čtyřnásobku částek, které jsme za energie platili dříve. A žádnou náhradu jsme na tyto náklady nedostali,“ dodal Essmann.

Podobné zprávy přicházejí i z dalších německých měst či spolkových zemí. Například Lipsko muselo podpořit místní nemocnici St. Georg půjčkou převyšující objem 100 milionů eur. Přestože úkolem radnice není financovat provozní náklady nemocnice, neměla příliš na vybranou. Finanční pomoc ze strany státu prý v mnoha případech zatím nedorazila.

Na peníze čekají nemocnice po celé zemi

Například v Sasku-Anhaltsku zatím většina nemocnic z přislíbené pomoci ve výši 4,5 miliardy ze spolkového rozpočtu zatím neobdržela nic. „Pro většinu nemocnic jsou tyto peníze slíbené ze spolkové kasy zatím jen přeludem,“ uvedla pro portál MDR.de Nicole Angerová, členka zemského parlamentu za stranu Die Linke.

V Sasku-Anhaltsku podle ní 37 ze 45 nemocnic zatím žádné peníze na pokrytí zvýšených nákladů na energie nedostalo. „To naznačuje, že se jedná o absolutní systémovou chybu. Pokud více než 80 procent nemocnic z přislíbené sumy zatím nemá žádný užitek, je to skutečně šokující,“ dodala Angerová. Nemocnicím tedy nezbývá než doufat, že spolková vláda situaci vyřeší dříve, než bude pozdě.

Zdeňka Musilová