Rakovina slinivky je jedním z největších zabijáků na poli onkologie. Foto: Wikipedie

Vakcína proti rakovině slinivky břišní vykázala první slibné výsledky

Devět z deseti pacientů s rakovinou slinivky břišní na tuto nemoc zemře. Často se totiž vrací i po zprvu úspěšné operaci a chemoterapii. Jde tak o jeden z nejagresivnějších druhů rakoviny vůbec. Vědecký tým z newyorského Memorial Sloan Kettering Cancer Center nyní v prestižním časopise Nature publikoval výsledky první fáze několikaletého výzkumu, zaměřeného právě na potlačování relapsu u rakoviny slinivky břišní pomocí personalizované mRNA vakcíny. U poloviny pacientů došlo k pozitivní reakci na podanou látku. Zprávu o výzkumu přinesl americký deník The New York Times.

Předmětem výzkumu bylo 16 pacientů, kteří předtím podstoupili operaci, během níž jim byl odstraněn nádor na slinivce. Lékaři vzorky nádorů poslali do Německa, kde vědci ze společnosti BioNTech, která například společně s firmou Pfizer vyrobila vakcínu proti viru SARS-CoV-2, zanalyzovali genetickou výbavu určitých proteinů na povrchu nádorových buněk a na základě získaných genetických údajů pak vyrobili personalizované vakcíny, navržené tak, aby naučily imunitní systém každého pacienta napadat nádor. Doslova tak instruovaly buňky pacientů k vytváření stejných proteinů, které se nacházely v nádorech, s tím cílem, že vyvolaná imunitní reakce pomůže potlačit rakovinové bujení. Podobně jako u injekcí proti covidu, i tyto vakcíny fungují na bázi messenger RNA (zkráceně mRNA).

„Je to milník“

Ačkoliv u poloviny pacientů po podání vakcíny k imunitní reakci nedošlo a rakovina se jim přibližně do 13 měsíců od operace vrátila, u druhé poloviny zafungovala a dosud se u nich nemoc znovu nevyskytla. The New York Times píše, že tuto skutečnost odborníci označili za „extrémně slibnou“. Nutno dodat, že pacienti během výzkumu podstupovali i jiné druhy péče, jako například chemoterapii, které se na výsledku rovněž mohly určitou měrou podílet.

„Jedná se o první prokazatelný úspěch mRNA vakcíny u rakoviny slinivky břišní– a navzdory předběžné povaze studie jej budu nazývat úspěchem,“ netajil se svým nadšením Anirban Maitra, onkologický specialista z University of Texas MD Anderson Cancer Center, který se ovšem na studii nepodílel. „Je to milník,“ dodal, přestože se výzkum zatím nachází pouze v první fázi klinického testování. Konkrétně byl započat v prosinci 2019.

Cenu vakcíny se daří snižovat

První pacienti obdrželi vakcínu devět týdnů po vyoperování nádoru, přičemž vědeckému týmu BioNTech se již podařilo zkrátit tento interval na šest týdnů. Spoluzakladatel společnosti Ugur Sahin věří, že zanedlouho bude možné vakcínu vytvořit už za pouhý jeden měsíc. Vzhledem k agresivitě tohoto typu rakoviny každé urychlení péče zvyšuje šanci na přežití pacienta.

Sahin také uvedl, že od doby zhruba před deseti lety, kdy společnost BioNTech začala vakcíny testovat, se jí podařilo snížit náklady na jednu dávku ze zhruba 350 tisíc dolarů na méně než 100 tisíc dolarů, a to díky automatizaci některých částí výroby.

Třicet let snažení

Americký deník doplňuje, že vědci se snaží vytvořit vakcíny proti rakovině již celá desetiletí, ovšem příliš se jim to nedařilo i proto, že imunitní systém až dosud trénovali na proteinech z nádorů i normálních buněk.

Přizpůsobení vakcín zmutovaným proteinům, které se nacházejí pouze na nádorových buňkách, patrně pomohlo vyvolat silnější imunitní reakci a otevřelo tak nové možnosti léčby jakéhokoli pacienta s rakovinou. Uvedl to Ira Mellmanová, viceprezidentka rakovinové imunologie ve společnosti Genentech, která vakcínu proti rakovině slinivky břišní vyvinula společně s firmou BioNTech. „Už jen to, že se podařilo prokázat, že vakcíny proti rakovině mohou po třiceti letech neúspěchů skutečně něco dokázat, asi není špatné,“ dodala Mellmanová.

-fk-