Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Foto: Superbass / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)

Německá vládní strana FDP stupňuje tlak na ministra zdravotnictví. Chce po něm reformu financování zdravotní péče

V německé koaliční vládě roste napětí. Důvodem je neutěšená situace ve zdravotnictví. Spolkové ministerstvo zdravotnictví zapracovává připomínky k nemocniční reformě a už se na něj řítí další požadavek. Tentokrát od vládního souputníka FDP (Svobodná demokratická strana), která po spolkovém ministru zdravotnictví Karlu Lauterbachovi požaduje předložení návrhů na zásadní reformu systému zákonného zdravotního pojištění (GKV). S odkazem na vyjádření politiků FDP to uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

„Musíme zajistit, aby financování sociálních systémů včetně zdravotnického bylo dlouhodobě stabilní. Vzhledem k demografickým změnám a medicínskému pokroku, z něhož musí těžit každý, to také vyžaduje strukturální reformy,“ uvedl podle deníku Deutsches Ärzteblatt Johannes Vogel, místopředseda FDP.

Podle Vogela je nepřípustné, aby řešením hlubokých deficitů systému zákonného zdravotního pojištění byly neustálé požadavky na další zvýšení daňové zátěže v podobě dodatečných přirážek na pojistném. „Zátěž firem a občanů je již rekordní. Karl Lauterbach se proto musí vypořádat také s výdaji,“ dodal druhý muž FDP.

Johannes Vogel se mimo jiné odvolával na zákon o mimořádném finančním příspěvku zdravotním pojišťovnám, který ale Spolkovému ministerstvu zdravotnictví dával za úkol do konce letošního května předložit návrh opatření pro reformu financování systému zákonného zdravotního pojištění. „Máme červen a v parlamentu nic předloženo není. To se musí co nejdříve změnit,“ dodal Vogel.

Reformní hlas z Bavorska

Spolkový ministr zdravotnictví Lauterbach ale již dříve oznámil, že o změně financování GKV se nyní vede debata ve spolkové vládě. „Návrh bude podán velmi blízko zákonem stanovené lhůtě,“ ubezpečoval s tím, že nemohl být předložen dříve. Podle Lauterbacha je příčinou spolkový ministr financí Christian Lindner (FDP), který potřeboval čas na zapracování návrhů do přípravných materiálů pro sestavení státního rozpočtu.

Spolkovou vládu k předložení reformy financování GKV vyval také bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek (CSU). „Debaty o důvodech zpoždění nikam nevedou. Lauterbach musí konečně začít jednat,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt.

Podle Holetschka se na koncepci reformy financování GKV čeká již příliš dlouho. Přitom ji systém naléhavě potřebuje. Holetschek očekává, že spolkový ministr zdravotnictví Lauterbach předlož smysluplné a konkrétní návrhy, jak problém finanční neudržitelnosti efektivně řešit. Vláda však zároveň nemůže oslabit základy principu solidarity.

Reformu žádají také zdravotní pojišťovny

Ještě před oběma politiky k předložení reformy financování GKV ministra zdravotnictví Lauterbacha vyzvaly cechovní zdravotní pojišťovny (IKK – Innungskrankenkassen). Ty po ministru požadují mnohem lepší kontrolu výdajů ve zdravotnickém systému. Pojišťovny to zdůraznily ve svém pozičním dokumentu, v němž formulují zásadní body, na něž by se měla reforma financování zdravotnictví zaměřit.

Cechovní zdravotní pojišťovny Karlu Lauterbachovi vyčítají, že jeho rezort zatím přijal jen krátkodobá opatření, která se dotknou hospodaření systému GKV jen v roce 2023. „Aby se předešlo dalšímu prudkému nárůstu dodatečných příspěvků, jsou nyní zapotřebí důsledné kroky. Dosud ale žádný koncept zveřejněn nebyl,” píše se dále v pozičním dokumentu.

Pojišťovny upozorňují, že pro letošní rok je v systému GKV předpokládaný schodek ve výši kolem 17 miliard eur (přes 400 miliard korun). Pro rok 2024 se sice prognóza jeví příznivěji, náklady vyplývající z ohlášených reformních kroků například v nemocniční péči jsou ale zcela otevřené.

Jak nadřadit lékařské hledisko ekonomickému?

„S ohledem na trvale vysokou míru inflace a rostoucí nemocnost byly rovněž vzneseny masivní požadavky ze strany Německé nemocniční společnosti a dalších svazů či asociací na kompenzace jak pro lůžkovou, tak ambulantní péči,” upozorňují dále cechovní zdravotní pojišťovny.

Podle nich je tedy zcela nejasné, jak spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach hodlá dosáhnout svého cíle, kterým je mimo jiné „nadřazenost lékařského hlediska nad ekonomickými, aniž by se zvýšily náklady”. Zástupci cechovních pojišťoven v této souvislosti také upozornili, že spolkový ministr financí je proti zvyšování pojistné zátěže pojištěnců.

Zdeňka Musilová