Foto: Pixabay

Německý zdravotnický systém bude i v příštím roce v deficitu. Bude nutné zvýšit sazby pojistného, říká šéf rezortu

Také v roce 2024 bude německý systém zákonného zdravotního pojištění hospodařit se schodkem v řádu několika miliard eur. Asociace zákonného zdravotního pojištění (GKV – Spitzenverband) odhaduje, že systému bude chybět až sedm miliard eur. Spolkový ministr zdravotnictví předpokládá, že bude muset dojít ke zvýšení dodatečné sazby pojistného – pokud se mu nepodaří přesvědčit vládu, aby schodek pokryla z mimořádné dotace ze spolkového rozpočtu, uvedly odborné deníky Deutsches Ärzteblatt a Deutsche Apotheker Zeitung.

V německé spolkové vládě to po čase opět trochu zajiskřilo. Tentokrát kvůli očekávanému schodku v hospodaření systému zákonného zdravotního pojištění (GKV – Gesetzliche Krankenversicherung). Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) totiž očekává, že i v příštím roce bude v systému chybět několik miliard eur. Podle odhadu Asociace zákonného zdravotního pojištění by se mohlo jednat o sumu mezi 3,5 a 7 miliard eur (83,3 až 166,6 miliardy korun).

Jenže zatímco v minulých letech bylo poměrně běžné, že chybějící peníze do systému „nalévala“ spolkové vláda ze spolkového rozpočtu, v roce příštím se nic takového pravděpodobně konat nebude. Proti mimořádné dotaci ze spolkového rozpočtu se totiž podle deníku Deutsches Ärzteblatt vymezil spolkový ministr financí Christian Lindner (FDP), který vyzval všechny rezorty, aby šetřily.

Dodatečný příspěvek vzroste až na dvě procenta

Chybějící peníze tak budou muset do systému GKV být zajištěny skrze zvýšení dodatečné sazby k základní sazbě zákonného zdravotního pojištění. „Ministr financí Christian Lindner dal jasně najevo, že nelze zvýšit dotace z rozpočtu na zákonné zdravotní pojištění. Sazba dodatečného odvodu se tak bude muset v příštím roce opět mírně zvýšit,“ cituje Karla Lauterbacha odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Spolkový ministr zdravotnictví ale zatím neupřesnil, jak výrazně se dodatečná sazba bude muset zvýšit. Karl Lauterbach ovšem současně vyloučil, že by se měly krátit zdravotnické výdaje. „Se mnou se žádné výdaje na péči snižovat nebudou,“ dodal.

Podle odhadu deníku Deutsche Apotheker Zeitung je však pravděpodobné, že dodatečná sazba k základní sazbě zákonného zdravotního pojištění se zvýší v průměru o 0,2 až 0,4 procentního bodu. Základní sazba zdravotního pojištění dnes činí 14,6 procenta a průměrná dodatečná sazba 1,6 procenta. V krajním případě by tedy dodatečná sazba zákonného zdravotního pojištění mohla pro příští rok vzrůst až na dvě procenta.

Zelení souhlasí, opozice Lauterbacha kritizuje

Proti oznámenému zvyšování dodatečné sazby zdravotního pojištění v systému GKV se již ostře ohradil bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek (CSU). Podle něho jde o špatný způsob, jak zlepšit hospodaření systém zákonného zdravotního pojištění.

„Svědčí to o nedostatečné kompetenci Karla Lauterbacha, když se v této otázce umí ozvat už i spolkový ministr financí,“ uvedl Holetschek podle deníku Deutsches Ärzteblatt. „Lauterbach musí „konečně přijít se skutečnou finanční reformou systému GKV namísto neustálého dodatečného zatěžování lidí zvyšováním pojistného,“ dodal bavorský ministr zdravotnictví.

„Situace systému zákonného zdravotního pojištění je obtížná. Výdaje rostou, a to zejména v důsledku pokroku v lékařské technologii, ale také kvůli legislativě předchozí vlády, která zdravotní péči prodražuje. Zároveň se má snížit spolkový příspěvek do systému GKV, jak požaduje spolkový ministr financí Lindner,“ komentovala situaci místopředsedkyně poslaneckého klubu Spolkového sněmu strany Zelených Maria Klein-Schmeinková.

Podle ní je třeba udělat vše pro stabilizaci finanční situace systému GKV. Klein-Schmeinková také zdůraznila, že její strana nedopustí redukci katalogu služeb. Naopak zvýšení dodatečného pojistného považuje za přijatelné.

Zdeňka Musilová