Ilustrační foto: Pixabay

Specializovaná péče pro sportovce je v některých regionech nedostatečná 

Sportovci se srdečními problémy se v Česku mohou obrátit na pomoc čtyř specializovaných center – dvě z nich se nacházejí v Praze, jedno v Olomouci a jedno v Třinci. Kapacity těchto center ovšem do budoucna nemusí být dostatečné. Podle předsedy České kardiologické společnosti profesora Aleše Linharta je úzce specializovaných center sportovní kardiologie v České republice málo, i když poptávka po nich pravděpodobně poroste, protože sportujících lidí stále přibývá. 

„Naším cílem je, aby centra byla dostupná v každém krajském městě a byla na ně navázaná síť spolupracujících ambulantních kardiologů. Naráží to však na prostorové a finanční limity,“ popsal problém v tiskové zprávě České kardiologické společnosti Vladimír Tuka z Centra zátěžové kardiologie II. interní kliniky kardiologie a angiologie 1. LF UK a VFN v Praze. 

Vyšetření ve specializovaném kardiologickém centru se skládá z odebrání cílové anamnézy, natočení EKG a provedení echokardiografického vyšetření. V případě potřeby zde sportovci podstoupí i magnetickou rezonanci, vyšetření věnčitých tepen nebo jiná specializovaná vyšetření. „Diagnostické možnosti české kardiologie jsou dobré. Náš handicap je ale v tom, že v České republice nemáme v této oblasti dostatek kvalifikovaných lidí,“ doplnil Aleš Linhart. 

Podle Tuky fungují Centra sportovní kardiologie až jako terciální stadium. „Vyšetřujeme sportovce, kteří již prošli vyšetřením tělovýchovným lékařem, praktickým lékařem nebo ambulantním kardiologem,“ uvedl pro Zdravotnický deník a dodal, že u většiny pacientů centra byla zjištěna patologie při tělovýchovných prohlídkách. „Konzultujeme nálezy v šedé zóně, kde je potřeba rozhodnout, zda se jedná o atletické srdce, nebo o počínající patologii srdce. Pomáháme sportovcům s již prokázaným onemocněním srdce najít vhodnou sportovní aktivitu, respektive vhodnou intenzitu a typ zatížení, které by srdce sportovce nepoškozovalo,“ dodal. 

Chybí péče v regionech

Na Centrum sportovní kardiologie Nemonice AGEL Třinec se podle jeho tiskové mluvčí Radky Miloševské obracejí sportovci nejen z Moravskoslezského kraje, ale z celé České republiky. Kvůli velkému zájmu proto odborníci z nemocnice vítají vznik dalších sportovních center v regionech, kde tato péče zatím zcela chybí. „Mezi nejčastější případy patří sportovec, u něhož odesílající lékař odhalil odchylku během screeningových vyšetření – časté jsou například arytmie – nebo se jedná o případy, kdy má sportovec klinické potíže,“ upřesnila Miloševská. 

Kardiovaskulární rehabilitace je v současnosti dostupná také na dálku, a to zejména v zahraničí. „Pacienti mají na chytrých telefonech nainstalované speciální programy, včetně výukových, které je navádí při rehabilitaci. Telemedicína výrazně šetří čas, protože nemocní nemusí opakovaně jezdit do mnohdy stovky kilometrů vzdálených specializovaných center,“ nastínil jeden z nejnovějších trendů v kardiologii Vladimír Tuka.  

-ns-