Ilustrační foto: Wallpaperflare

Další nebezpečný trend na TikToku? Odborníci varují před konzumací boraxu

Trendy na populární sociální síti TikTok se mění rychleji než barva chameleona pobíhajícího po knížce omalovánek. Tento týden to je pití boraxu, tedy sypké látky, která se používá mimo jiné jako čistidlo v pracích prostředcích, hnojivo či tavidlo při pájení. Přestože látka byla v dávných dobách hojně využívána jako konzervační činidlo v potravinách, dnes je takové její používání ve většině zemí zakázáno. Někteří influenceři však údajně svým sledujícím radí, že přidání malého množství boraxu do sklenice s vodou jim může pomoci zmírnit záněty a bolesti kloubů, případně koupel v boraxové vodě „detoxikuje“ tělo. Odborníci nad tím však kroutí hlavou a varují před možnými neblahými zdravotními důsledky. O novém trendu píše americký zpravodajský portál NBC News.

Někteří populární uživatelé TikToku se s tím nepářou – mají statisíce sledujících a doporučují jim nebezpečnou konzumaci boraxu. Přestože zmíněná videa byla již z oblíbené sociální sítě stažena, stalo se tak až potom, co byl jejich obsahu vystaven velký počet uživatelů, často děti. Jedná se o další zdraví ohrožující trend, který se šíří na sítích.

Do boje proti šíření podobných nebezpečných dezinformací se však vrhá i stále větší počet profesionálních zdravotníků. Jednou z nich je toxikoložka Kelly Johnsonová-Arborová, která podle svých slov alespoň dvakrát měsíčně na sociálních sítích vyvrací nějaký dezinformační virální trend. Tento týden je to borax.

„Neexistuje nic, co by podporovalo použití boraxu u lidí na záněty nebo snížení oxidačního stresu nebo něco podobného,“ cituje NBC News Johnsonovou-Arborovou. Látka naopak může způsobit řadu zdravotních potíží, mezi nimi například podráždění žaludku, vyvolání zvracení modro-zelené barvy či způsobení průjmu. Při delším používání může také přivodit anémii a záchvaty. Koupání v boraxové vodě s sebou může přinést poškození kůže, konkrétně způsobit vyrážku, po které pokožka zrůžoví a poté začne odpadat. „V souvislosti s boraxem jsme zaznamenali i úmrtí. Je to velmi vzácné, ale je to možné. Nejedná se o neškodnou látku,“ dodala toxikoložka.

Do plavek snadno a rychle

Podobné trendy podle ní obvykle vycházejí z mylné interpretace vědeckých výzkumů. Tento konkrétní má svůj původ nejspíš v tvrzení nejmenovaného badatele, podle nějž je prvek bor (jehož chemickou sloučeninou je borax) esenciální živinou pro zdravé kosti a klouby.

A nejedná se o jediný příklad. Například minulý měsíc Johnsonová-Arborová varovala před berberinem, výživovým doplňkem, který na sociálních sítích získal pověst přírodní alternativy k oblíbenému léku Ozempic, který ačkoliv je určen primárně k léčbě diabetu, bývá užíván i k hubnutí. Berberin ovšem má svá rizika, může například způsobit žaludeční a střevní potíže.

Podobně se v minulosti stal trendem i sirup s apetaminem, který měl jeho uživatelkám pomoci dosáhnout kýžené postavy typu „slim-thick“, tedy mít úzký pas a velké pozadí. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) kvůli tomu již varoval, že apetamin může způsobovat závratě, ospalost, nepravidelný srdeční tep či poškození jater.

Co na to TikTok?

Jako každá jiná sociální síť, i TikTok má svá vnitřní pravidla pro moderování obsahu. „Zobrazování nebo propagaci nebezpečných aktivit a výzev nepovolujeme. Patří sem sázky, hry, triky, nevhodné použití nebezpečných nástrojů, konzumace zdravotně nebezpečných látek nebo podobné aktivity, které mohou vést k významné fyzické újmě,“ stojí v zásadách, které má sociální síť dostupné na svých webových stránkách. V případě porušení těchto pravidel mohou správci video odstranit nebo omezit jeho šíření.

-fk-