Ilustrační foto: Pixabay

Jihočeský kraj plánuje spuštění centra kybernetické bezpečnosti

Jihočeský kraj má mít od příštího roku centrum kybernetické bezpečnosti, odsouhlasila to rada kraje. Bude určené pro všechny krajské nemocnice, krajský úřad a Zdravotnickou záchrannou službu Jihočeského kraje. Později by se k němu mohly připojit i domovy seniorů, řekla po jednání jihočeských radních náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová (ODS). Kraj hodlá za studii, jak by mělo centrum vypadat, zaplatit šest milionů korun.

Od října 2024 bude zřejmě platit nová směrnice, na jejímž základě bude povinné, aby nemocnice či sociální organizace měly vyšší IT ochranu. „My teď splňujeme všechny legislativní podmínky ochrany, ale podle té směrnice v souvislosti s některými věcmi, které se v českých nemocnicích staly – úniky informací, napadení hackery – bude ochrana ještě vyšší. A my chceme být připravení dopředu. Proto uděláme centrum kybernetické bezpečnosti. Studie by nám měla říct, jak bude centrum vypadat, aby byla ochrana maximální a nemohlo se stát, že by nějaký hacker způsobil kolaps datových základen,“ uvedla Kozlová.

Letos v únoru vznikla pracovní skupina. Jsou v ní počítačoví a kybernetičtí odborníci krajského úřadu, českobudějovické, táborské a písecké nemocnice a záchranářů. „Od centra požadujeme, aby zvládalo hrozby z mailu, z internetu, aby zajišťovalo všechny ochranné prvky, aby ve všech krajských nemocnicích, na krajském úřadě a na záchrance nenastala situace jako v nemocnici v Benešově,“ vysvětlila Kozlová. Provoz benešovské nemocnice v prosinci 2019 ochromil počítačový virus.

Počet kyberútoků ve zdravotnickém sektoru roste, jak vyplývá z informací Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). V posledních letech se s napadením potýkaly Fakultní nemocnice Brno, ostravská, Fakultní nemocnice Olomouc nebo Psychiatrická nemocnice v Kosmonosech.

ČTK