Foto: Pixabay

V Česku se léčilo 22 těžce zraněných ukrajinských vojáků, pět zůstává

Lékaři v českých vojenských nemocnicích léčili od vpádu Ruska na Ukrajinu 22 ukrajinských vojáků s komplikovanými, mnohočetnými zraněními i amputacemi. Pět pacientů u nás nadále zůstává v dlouhodobé péči. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo obrany. Konflikt na Ukrajině trvá skoro rok a půl. Pacienty pro léčbu navrhuje ukrajinské ministerstvo obrany, ale konečný výběr závisí na rozhodnutí českých lékařů. Své pacienty si vybírají na základě poskytnuté zdravotnické dokumentace, případně dalších informací, které upřesňují zdravotní stav raněného.

Poskytnutí léčby zraněným příslušníkům ukrajinské armády je podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) dalším způsobem pomoci válkou devastované Ukrajině. „Kvalita poskytované zdravotní péče je v našich vojenských nemocnicích na vysoké úrovni a jsme rádi, že ji můžeme poskytnout mimo jiné právě těm, kteří hrdinně bojují za svou zemi,“ uvedla. Dodala, že péče o ukrajinské vojáky nijak neomezila poskytování zdravotní péče českým pacientům a ani se nesnížila kvalita poskytovaných služeb. Péči hradí zdravotní pojišťovna, protože ministerstvo vnitra léčeným vojákům poskytlo dočasnou ochranu.

Vojenská nemocnice Olomouc pečuje vedle vojáků zraněných na Ukrajině také o vojáky, kteří procházejí výcvikem ve vojenském újezdu Libavá. Zatím tam ošetřili 88 vojáků, kteří měli běžná poranění související s výcvikem, infekčním onemocněním či problémy s chrupem. Stav 14 z nich vyžadoval hospitalizaci.

-čtk-