Ředitel IKEM Michal Stiborek. Foto: Radek Čepelák

Vedení IKEM potvrdilo v čele největších klinik dosavadní přednosty

Vedení Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) potvrdilo v čele největších klinik dosavadní přednosty. Na jejich místa byla v minulých měsících vypsána výběrová řízení. Ředitel Michal Stiborek, který sám místo v čele IKEM letos obhajoval, v tiskové zprávě uvedl, že se chtěl dozvědět od přednostů jejich vize rozvoje klinik pro roky po dokončení stavby nových pavilonů. Mají být hotové na jaře příštího roku.

„Protože nás čekají s dostavbou, následným stěhováním a rozvojem klíčových oborů velmi náročné roky, je nezbytné (…) vědět, nakolik jsou jejich plány rozvoje v souladu s mou vítěznou koncepcí v konkurzu na ředitele institutu,“ uvedl Stiborek.

Kliniku kardiologie po skončeném výběrovém řízení dál povede Josef Kautzner, který je jejím šéfem od roku 2001. V čele Kliniky nefrologie zůstává Ondřej Viklický, jejím přednostou je od roku 2007. Kliniku anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče dál vede Eva Kieslichová, její přednostka od roku 2002. Přednostou Kliniky transplantační chirurgie zůstává Jiří Froněk, který jí šéfuje od roku 2011.

Jeho jméno se objevilo v červenci v médiích v souvislosti se spory s vedením IKEM, důvodem údajně bylo jeho odmítnutí spolupráce na transplantacích se Slovenskem. Další potíže v IKEM byly podle informací webu Seznam Zprávy s nakoupenými drahými srdečními pumpami, kterým před využitím skončila exspirace. Situaci na předním českém zdravotnickém pracovišti řešil na uzavřeném jednání senátní výbor pro zdravotnictví, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a při návštěvě IKEM i premiér Petr Fiala (ODS).

„V následujících letech je třeba klást důraz na zavádění nových operačních postupů, rozvoj transplantačních metod a programů. Jednotlivé transplantační programy je třeba postupně dedikovat na týmy. Současně je třeba zaměřit se na postgraduální vzdělávání lékařů včetně zahraniční spolupráce, na vědu a výzkum v oblasti transplantologie,“ uvedl k budoucnosti Kliniky transplantační chirurgie staronový přednosta Froněk v tiskové zprávě.

Podle Kautznera, který vede kliniku kardiologie, nová budova umožní zvýšení počtu všech výkonů. Klinika nefrologie chce podle Viklického vybudovat nové kapacity pro intenzivní péči o nemocné po transplantaci ledviny a převést část výkonů do jednodenní péče. Kieslichová plánuje rozšíření provozu anestezie na operačních sálech a detašovaných pracovištích nebo rozšíření ambulance bolesti.

IKEM je největší transplantační centrum v Česku, loni jeho lékaři pacientům vyměnili přes 500 orgánů. Spolu s Vídní a Berlínem patří mezi největší v Evropě. Nemocnice se zaměřuje vedle transplantací na léčbu nemocí srdce, diabetologii a léčbu poruch metabolismu pacientů z celé země. Tvoří ji osm klinik, pracuje v ní 1700 zaměstnanců, z nich 300 lékařů a 600 všeobecných sester. K dispozici má 315 lůžek, nové pavilony umožní kapacitu navýšit zhruba o 50 dalších. V ambulancích nemocnice ošetří 162.500 pacientů za rok, hospitalizuje 11.500 lidí.

-čtk-