Foto: Týdny pro duševní zdraví

Startují Týdny pro duševní zdraví

Křest knihy Na antidepresivech o antidepresivech, promítání dokumentů o lidech, kteří onemocněli vážnou duševní chorobou, či výstava zachycující život s mentálním onemocněním – to je jen zlomek akcí, které se chystají v rámci dnes startujících Týdnů pro duševní zdraví. Cílem akce, která se koná už po 34., je přiblížit veřejnosti témata spojená s duševním zdravím, zkušenosti lidí s duševním onemocněním, možné způsoby prevence duševních onemocnění i aktivity organizací působících v sociálně-zdravotní oblasti.

Dnes startuje již 34. ročník Týdnů pro duševní zdraví, největší tuzemské osvětové kampaně o duševním zdraví a lidech s duševním onemocněním. Kampaň, kterou od roku 1990 organizuje a zastřešuje Fokus Praha, potrvá čtyři týdny a vyvrcholí 10. října na Světový den duševního zdraví. Již dnes probíhá v rámci kampaně v Praze Karlínský den pro duševní zdraví, na kterém Fokus Praha představí své služby dostuduj.fit nebo Komunitní centrum Dílna. Vrcholem akcí pořádaných přímo Fokusem Praha budou události propojené skrze slogan JE OK NEBÝT OK. Záštitu nad nimi převzala náměstkyně primátora a radní pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví, Alexandra Udženija.

V rámci Týdnů pro duševní zdraví proběhnou desítky akcí po celé republice. Namátkou: ve čtvrtek 14. září se od 18 hodin na Mariánském náměstí v Praze uskuteční koncert hiphopové kapely PRAGO UNION a skupiny NĚCO NĚCO, pohybující se na pomezí popu, elektroniky a post-punku. Akce je zdarma s cílem umožnit setkání lidí s duševním onemocněním se širokou veřejností, bez zdí a bariér, na podporu otevřenosti k tématu duševního zdraví se sloganem JE OK NEBÝT OK. Více informací je k dispozici na webu Fokusu Praha nebo na Facebooku.

Od 11. září do 10. října bude rovněž na Mariánském náměstí k vidění výstava Příběhy duše, která představí několik příběhů lidí se zkušeností s duševním onemocněním. S výstavou na Mariánském náměstí je propojeno promítání krátkých dokumentů o lidech, kterým do života vstoupilo závažné duševní onemocnění. V klubovně Ústřední knihovny na Mariánském náměstí se uskuteční premiéra dokumentů Eliška (18. 9.) a Káťa (21. 9.) spojená s debatou s oběma protagonistkami. Projekce dokumentů začínají vždy v 18 hodin.

Nezisková organizace podporující lidi se zkušeností s duševním onemocněním Fokus Praha také v rámci své edice Marco Cavallo vydává knihu Na antidepresivech o antidepresivech, kterou pokřtí 19. září. Je určena pro všechny, které zajímá, jaké to je žít s antidepresivy i bez nich. Obsahuje 10 + 1 rozhovorů novinářky Kateřiny Kudláčové s lidmi, kteří mají vlastní dlouholetou zkušenost s užíváním antidepresiv. Křest knihy a související debata s uživateli léků i odborníky proběhne od 18 hodin v klubovně Ústřední knihovny. Každý účastník dostane na místě výtisk knihy zdarma. Ke knize dále vznikl i podcast, který si můžete pustit zde.

Všechny výše uvedené akce pořádáme ve spolupráci s Ústřední knihovnou v Praze a za finanční podpory hlavního města Prahy a Ministerstva kultury ČR. Další akce pořádané Fokusem Praha v rámci kampaně Týdny pro duševní zdraví najdete zde.

Duševní zdraví je lidským právem

Týdny pro duševní zdraví poběží od 10. září do 10. října, tedy dne, který je Světovým dnem pro duševní zdraví. Tento den stanovila Světová federace pro duševní zdraví v roce 1992. Ústředním tématem letošního ročníku bude „Duševní zdraví je všeobecným lidským právem“. 

První Týden pro duševní zdraví uspořádali Sdružení Fokus a Unijazz v září roku 1990. V areálu Bohnické psychiatrické léčebny tehdy pracovníci sociálních služeb, terapeuti i psychiatři společně se svými klienty i místními pacienty zorganizovali několik akcí, kterými se snažili přitáhnout pozornost médií, veřejné správy i široké veřejnosti k opomíjenému tématu lidí s duševním onemocněním. Od toho roku „Loď bláznů“ – průvod masek i transparentů každý rok putoval Prahou a oslovoval svým symbolickým gestem všechny kolemjdoucí.

Postupně se toto osvětové hnutí rozrostlo a rozšířilo do mnohých dalších měst: Děčína, Havlíčkova Brodu, Chebu, Kroměříže, Liberce, Mladé Boleslavi, Nového města na Moravě, Olomouce, Pelhřimova, Plzně, Prostějova, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí. Veliký úspěchy měly např. výstavy Extraart na Staroměstské radnici nebo Autobus první psychoterapeutické pomoci na Staroměstském náměstí.

-mk-