MUDr. Kamal Farhan, předseda Podvýboru pro lékovou politiku, přístrojovou techniku a zdravotnické prostředky a člen Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny ČR.

Je to zmetek, ale podpořím ho, řekl k zákonu o léčivech Farhan

Penicilinu bude letos dostatek a nákup vzácných léků by se měl zajišťovat centrálně přes Evropskou unii. V pořadu Partie Terezie Tománkové to dnes řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09). Druhý host, stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO), je přesvědčen, že by se měly státy spolehnout samy na sebe. Je však připraven podpořit novelu zákona o léčivech, pokud projdou některé jím navržené pozměňovací návrhy. Válek se netajil tím, že některým z nich je nakloněn.

Novela zákona o léčivech má podle Válka zajistit, aby distributoři dodávali léky do všech lékáren a snížil se tak počet případů, kdy v některých lékárnách je léků dostatek, zatímco jiné mají zásoby sotva na týden. Takový stav popisuje i analýza, kterou si nechalo ministerstvo zpracovat. Přestože konkrétně tabletového penicilinu už bylo do České republiky letos dovezeno 200 tisíc a dalších 160 tisíc je na cestě, problém je podle Válka právě v tom, že je distributoři nedodávají rovnoměrně.

Poslanec Farhan zákon označil za „zmetek“. Připustil ovšem, že je ochoten jej při hlasování podpořit. „Pokud projdou některé mé pozměňovací návrhy, tak ho podpořím,“ avizoval v pořadu. Jeho návrhy se týkají dovozu cizojazyčných šarží u receptových i běžně prodejných přípravků. Současně si však neodpustil, že zákon podle něj není „dobře připravený“. Ministr reagoval, že s opozičními návrhy na změnu nemá zásadní problém. „Pan poslanec Farhan měl tři pozměňovací návrhy, dva z nich se mi líbí, a proto je ministerstvo podpořilo,“ řekl s tím, že byly zapracovány v rámci komplexního pozměňovacího návrhu.

„Penicilinu je a bude dostatek,“ ujistil dále Válek. Věří prý v prosazení novely zákona o léčivech s účinností k 1. ledna příštího roku a dodal, že dostatek běžných léků, mezi které patří i penicilin, se ministerstvo do budoucna snaží zajistit i rozšířením výroby přímo v tuzemsku. Farhan však upozornil, že zdejší prostředí, kde jsou drahé energie, vysoká inflace a další nepříznivé ekonomické faktory, výrobce naopak odrazuje.

Nejen u běžných léků, ale i u těch vzácných si podle něj musí jednotlivé státy pomoci především samy. S tím nesouhlasí Válek, podle nějž by právě u vzácných léčiv byl velmi žádoucí společný celoevropský postup – podobně jako se tomu dělo u zajišťování vakcín proti covidu-19. „Pokud Evropa zajistí u vzácných léků centrální nákup, tak bude nižší cena a bude garantováno, že lék dostane každý, kdo ho potřebuje,“ uvedl. Pokud se tak nestane, zůstane na „jednotném“ evropském trhu dostupnost tohoto typu léčiv nadále různá.

-fk-