IKEM. Foto: Wikipedia – VitVit

Náměstek ředitele IKEM Malý rezignoval, místo zůstane neobsazené

Náměstek ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Jiří Malý, který je podle Seznam Zpráv obviněný z vydírání spolu s exředitelem IKEM Michalem Stiborkem, dnes na svou funkci rezignoval. Informaci České televize potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví (MZ) Ondřej Jakob. Vrchní ředitelka sekce ekonomiky a zdravotního pojištění MZ Helena Rögnerová, která je vedením nemocnice od začátku září pověřená, uvedla, že nebude post Malého až do ukončení vyšetřování obsazovat.

V pondělí Rögnerová uvedla, že se chce se všemi informacemi seznámit a informovat ministra Vlastimila Válka (TOP 09). Ten doporučil Malého odvolat. „Pan náměstek Malý se rozhodl rezignovat na svoji funkci, aby dále neeskaloval současnou situaci. Jeho rozhodnutí si velmi vážím a do vyšetření celého obvinění nebudu jeho místo náměstka pro strategii a rozvoj obsazovat,“ uvedla Rögnerová ve vyjádření.

Podle Seznam Zpráv se obvinění týkají nátlaku, který údajně Stiborek spolu s Malým vyvíjeli na kardiochirurga Jana Pirka a šéfa kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivana Netuku. Podle policie hrozí obviněným v případě prokázání viny až čtyřleté vězení. Obvinění z vydírání čelí dva lidé, třetí je pak stíhán kvůli neoprávněnému přístupu k počítačovému systému a porušení tajemství listin, má jít o šéfa oddělení IT v IKEM Petra Rašku. O jeho dalším setrvání v nemocnici zatím rozhodnuto nebylo.

Stiborek rezignoval v polovině srpna, Válek nejprve vedením pověřil náměstka Malého, který byl jeho statutárním zástupcem. Na konci srpna pak v IKEM zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), řešila možnou manipulaci s veřejnými zakázkami. Na začátku září byla vedením IKEM pověřená Rögnerová. „Dokud nebude jasné, kdo je bez viny a kdo je viník, tak nemá cenu vypisovat výběrové řízení, protože vyšetřování probíhá zřejmě do velké hloubky a týká se řady lidí,“ v pondělí novinářům ministr Válek.

ČTK