Předsedkyně zdravotních a sociálních odborů Dagmar Žitníková hovoří s novináři. Foto: OSZSP

Odbory: Řešení personální situace? Garantovaný příjem

Špatnou personální situaci v nemocnicích, u záchranářů i v sociálních službách by mohl vyřešit důstojný garantovaný příjem. Nemocnice by kvůli nedostatku lidí nemusely zavírat oddělení, řekla dnes novinářům předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. V Pardubickém kraji například dlouhodobě nefunguje interna v Chrudimi.

Svaz opakovaně navrhoval ministrům zdravotnictví, aby zvýšili základní platy. Vyřešilo by to podle jeho zástupců kritickou personální situaci. V příštích letech odejde do důchodu 15.000 zdravotních sester a nemá je kdo nahradit. Ze zdravotnických škol jde dělat vystudovaný obor 30 procent absolventů, po roce jich ale velké množství skončí, upozornila Žitníková.

„Z hlediska náročnosti povolání a délky studia by sestřičky měly začínat na jednonásobku základní mzdy. Specialisté by se měli dostat na dvojnásobek průměrné mzdy. Adekvátně by se měly také zvýšit platy ostatních nelékařských pracovníků. Sanitáři pracují za tristní mzdu, pokud by nechodili na přesčasy, tak by si museli chodit pro sociální dávky,“ řekla Žitníková.

Pardubický záchranář a odborář Martin Vostál opakovaně musí vozit pacienty z Chrudimska do Pardubické nemocnice. Chrudimská interna byla dlouhodobě úplně zavřená, teď má omezený provoz. „Asi nejhorší situace je na interní ambulanci, která funguje pouze dopoledne, odpoledne jsou pacienti směřováni do Pardubické nemocnice. Prodlužuje se doba, kdy je převezmou do péče lékaři,“ řekl Vostál.

Chrudimská interna byla kvůli nedostatku lékařů zavřená od 30. června loňského roku. Od 2. října zčásti obnovila provoz lůžkové části, funguje tam asi šest lůžek, řekla chrudimská odborářka Světluše Konečná.

„Na chrudimské interně zůstávají skalní pracovníci. Interna je stěžejní obor, náročný. Hodně se na personální situaci podepsal covid, lékaři byli hodně vytěžovaní, nařízení se měnila ze dne na den. Pár doktorů odešlo proto, že vyhořeli. Další problém je s urologickou ambulancí. Lékaři tam jsou důchodového věku, žádný nový urolog tam není, kam ti pacienti budou chodit, to je otázka,“ řekla Konečná.

Záchranář Vostál vidí, jak jsou pracovníci nemocnic frustrovaní, protože jejich ambulance jsou přetížené. Evropská unie doporučuje vydávat na zdravotnictví deset procent HDP, Česká republika se v současnosti pohybuje kolem šesti procent. Jiné státy vydávají i více než desetinu hrubého národního produktu, uvedl.

„Naše zdravotnictví je podfinancované. Personální situace je v čase horší, než bývala. Nových pracovníků přichází minimum. Často jsme svědky, že do nemocnic spíš nastoupí profese nižšího zdravotnického personálu a po první výplatě odejdou a odchází ze zdravotnictví pryč, protože jinde dostanou lepší platové podmínky,“ řekl Vostál.

-čtk-