Ilustrační foto: Public Domain Pictures

Sestry ve Zlínském kraji zvažují vypovězení přesčasů

Zdravotní sestry a členové dalšího zdravotnického personálu v nemocnicích ve Zlínském kraji zvažují, že se připojí k protestům lékařů, kteří vypovídají přesčasovou práci. Novinářům to ve Zlíně po dnešní krajské konferenci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR řekla členka krajské rady Ludmila Šromotová.

Lékaři požadují kromě snížení množství přesčasů také růst základních výdělků bez přesčasové práce. Výpověď v Česku podalo dosud 6000 ze zhruba 13.000 lékařů, kteří chodí do služeb. Ve Zlínském kraji by mohlo jít o stovky lékařů, například ve zlínské krajské nemocnici je přes 400 lékařů, přesčasovou práci jich tam vykonává 280 a od prosince ji odmítá téměř stovka lékařů.

Lékaři jsou si podle Šromotové vědomi toho, že situace ve zdravotnictví se netýká jen jich, ale enormně přetížený je i zdravotnický personál. Sestry a další personál se podle ní dotazují na aktuální situaci. „Je to na individuálním posouzení každého jednotlivce, informujeme o tom. Zvlášť u sester, kde jsou vysoce náročné provozy, je možné, že další přesčasovou práci dělat nebudou a že ji vypoví,“ uvedla Šromotová. Zdůraznila, že personál v nemocnicích je unavený a přetížený, často frustrovaný, protože objem péče narůstá a vláda to neoceňuje. Skutečnost, že zapojení do protestu a podání výpovědí z přesčasů zvažují i sestry a další zdravotníci, potvrdila také předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Řada sester i lékařů podle Šromotové vyčkává, jak se k protestu postaví vláda a jestli přijde něco, co zvrátí jejich rozhodnutí přesčasy nesloužit. „Pokud nebude ze strany vlády vůle to změnit a zastabilizovat zdravotnictví a projevit vůli směrem k personálu, myslím si, že po novém roce najedou lidé na jiné režimy a budou velmi zvažovat, nastavovat si jiné systémy služeb,“ uvedla Šromotová.

Čtyři nemocnice ve Zlínském kraji zřizuje kraj, jde o akciové společnosti. Odbory se podle Šromotové snaží s vedením nemocnic vyjednávat o různých úlevách a podnětech od zaměstnanců. „V zájmu vedení nemocnic je se dohodnout, nečekají, co schválí ministerstvo,“ uvedla Šromotová. Podle ní by pomohlo navýšení úhradové vyhlášky a platby za státní pojištěnce. „Finance do nemocnic by doputovaly v rámci úhradové vyhlášky od pojišťoven. Nemocnice budu mít zájem přerozdělit je mezi personál a stabilizovat situaci. Tak se nemocnice zatraktivní jako zaměstnavatel,“ uvedla Šromotová.

Na nedostatek personálu a nedostatečné ohodnocení v sociálních službách upozornila předsedkyně zlínské krajské rady odborového svazu Marcela Holčáková. Odbory žádají pro pracovníky v sociálních službách od ledna zvýšení platových tarifů o 15 procent. Stěžují si na to, že kvůli nižším výdělkům není možné získat a udržet kvalifikované síly.

-čtk-