Ředitel Kanceláře zdravotních pojišťoven Ladislav Švec. Foto: Radek Čepelák

Cestu pacienta systémem budeme umět plně měřit. Má to ale svá úskalí, říká Švec

Měření procesních ukazatelů kvality a výkonnosti je jednou z hlavních iniciativ, na níž dlouhodobě pracuje Kancelář zdravotních pojišťoven (KZP). Lze z něj vysledovat nejen stav a vývoj jednotlivých komponent zdravotního systému, ale i rozdíly v regionech napříč republikou. Více o tom na konferenci Zdravotnického deníku, zaměřené na Ekonomiku zdravotnictví, pohovořil ředitel KZP Ladislav Švec. Zdůraznil též, že pro udržení současného standardu kvality bude nutné provést systémové změny.

Švec se v prezentaci zaměřil na segment procesních ukazatelů ve vývoji, jinými slovy měření a popis cesty pacienta systémem. „Procesní ukazatele se věnují různým úrovním sledování a regionální je pouze jedna z nich,“ upřesnil Švec s tím, že navazují na již existující strukturální a výkonnostní ukazatele. Při té příležitosti avizoval, že v současné době dokončují i vývoj ukazatelů neurologických, zaměřující se na cestu pacienta po cévních mozkových příhodách, a rozpracovány jsou též ukazatele onkochirurgické, tedy zaměřené na oblast resekcí, karcinomu slinivky, rekta a dalších.

Panelisté třetího bloku summitu. Zleva ředitel KZP Ladislav Švec, vedoucí zdravotního odboru Ústeckého kraje Petr Severa, ředitel Fakultní nemocnice u Svaté Anny Vlastimil Vajdák, ředitel Medsol Antonín Havlíček, předseda představenstva Nemocnic Plzeňského kraje Zdeněk Švanda, náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro zdravotnictví Pavel Pavlík, náměstek ředitele VZP Jan Bodnár, ředitelka odboru evropských fondů a investičního rozvoje ministerstva zdravotnictví Kateřina Grygarová, ředitel odboru nad zdravotním pojištěním ministerstva zdravotnictví Jan Zapletal a předsedkyně zdravotní sekce Svazu zdravotních pojišťoven Renata Knorová a šéfredaktor Zdravotnického deníku, který zároveň summit moderoval, Tomáš Cikrt.

Při popisu rozdílů mezi regiony Švec jako příklad uvedl dostupnost centrové péče po cévních mozkových příhodách. „Můžeme měřit regionální podíl domácích a migrujících pacientů a také podíl s první linií terapie v komplexních onkologických centrech,“ ilustroval škálu měřitelných parametrů. Výsledky těchto měření pak lze podle něj použít pro zlepšení struktury a organizace péče.

Diskuse v kuloárech. Vlevo vedoucí Czech HTA oddělení Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Aleš Tichopád, vpravo ředitel Kanceláře zdravotního pojištění Ladislav Švec.

Švec rovněž představil graf, na němž KZP spolupracovalo s kolegy z fakulty biomedicínského inženýrství, a který popisuje podíl počtu onkologických pacientů a časy mezi jednotlivými fázemi léčení, ať už jde o stanovení diagnózy, chemoterapii, radioterapii či chirurgický zákrok. Dodal, že takto bude možné monitorovat péči jak na úrovni celorepublikové, tak regionální i jednotlivých poskytovatelů zdravotních služeb. „Výsledkem bude rozsáhlá síť velkého množství informací, které bude třeba postupně rozplést, interpretovat a na jejich základě učinit správná rozhodnutí,“ řekl ředitel.

Generální ředitel Zentivy Boris Sananes, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu a člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Jan Skopeček, předseda podvýboru pro léčiva a zdravotnické prostředky Poslanecké sněmovny a stínový ministr pro zdravotnictví Kamal Farhan a hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška na konferenci Ekonomika zdravotnictví. Foto: Radek Čepelák

Švec dlouhodobě kritizuje neefektivní procesy v českém zdravotnictví a tvrdí, že je jeho fungování v dané podobě dlouhodobě neudržitelné. „Podle řady expertů bude pro příštích dvacet let potřeba významně zvýšit výkonnost českého systému zdravotnictví,“ upozornil s tím, že pro zachování současného standardu by měla být výkonnost navýšena alespoň o 40 procent. „Jsem přesvědčen, že tohoto cíle nepůjde dosáhnout bez provedení některých systémových úprav,“ řekl s tím, že současný trend hospodaření je spíše opačný. Dokládá to podle něj i mezinárodní srovnání se státy OECD v analýze výkonnosti zdravotních systémů, v němž si Česká republika za posledních deset let pohoršila z 15. na 27. příčku.

Zleva: Vedoucí Czech HTA oddělení biomedicínské fakulty ČVUT Aleš Tichopád, předseda České společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík a generální ředitel zdravotnické skupiny EUC Michal Bednář.

Co tedy s tím? „Můžeme s tím dělat mnoho věcí a s některými můžeme začít už dnes,“ uvedl. Jednou z nich má být právě „naučit“ stávající systém lépe sám sebe popsat a změřit prostřednictvím ukazatelů kvality a výkonnosti, na nichž pracuje Kancelář zdravotních pojišťoven. „Díky tomu budeme schopni systém zlepšovat,“ věří Švec.

Dodal, že samotné shromažďování dat není samospásné – je třeba z nich zpracovat smysluplnou informaci a na jejím základě učinit rozhodnutí a implementovat ho do praxe. Dalšími s tím spojenými výzvami je složitost vývoje definice, robustnost výstupů, způsob prezentace výstupů odborníkům a interpretace a využitelnost výstupů.

-fk-

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za laskavou podporu akce společnosti Roche, AKESO, pojišťovně RBP, Zentiva, Satum, MSD, Novartis, VOZP, ALK, Medtronic, EUC a ZPMV.

Na summit dorazila i šéfka SZÚ Barbora Macková.
Předseda představenstva Nemocnic Plzeňského kraje Zdeněk Švanda, náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro zdravotnictví Pavel Pavlík a náměstek ředitele VZP Jan Bodnár.
Ředitelka odboru evropských fondů a investičního rozvoje ministerstva zdravotnictví Kateřina Grygarová. Foto: Radek Čepelák