Foto: Poslanecká sněmovna ČR

Novela nahrazuje novelu. Lékařům umožní sloužit 24 hodin

Zdravotníci v nemocnicích zřejmě budou moci mít čtyřiadvacetihodinové služby. Sněmovna zrychleně už v prvním čtení schválila novelu zákoníku práce, která nahradí nedávno přijatou novelu o další dobrovolné přesčasové práci, které vyvolalo protesty lékařů. Novela, kterou společně předložili ministři práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), získala i hlasy opozičních zákonodárců a byla schválena jednohlasně. Podle podpořené úpravy opozičního hnutí ANO by předloha měla být účinná dnem, kdy vyjde ve Sbírce zákonů, místo od ledna, jak navrhovali předkladatelé. Novela nyní míří k posouzení do Senátu.

Zdravotníci v nemocnicích či v záchranné službě budou moci podle novely pracovat nepřetržitě až 24 hodin, pokud to umožní kolektivní smlouva či vnitřní předpis v zařízení. Vedení s pracovníkem bude navíc muset uzavřít dohodu o takových službách písemně, a to nejvýš na rok. V prvních třech měsících ji bude možné okamžitě zrušit. Zdravotníka nebude možné možné k podpisu dohody nutit či „vystavit jakékoliv újmě“, pokud ji odmítne.

Směna bude moci podle předlohy trvat nejvýše 12 hodin, na ni naváže případně přesčasová práce. Novela upravuje také odpočinek. Pokud by zdravotník pracoval 24 hodin, musel by pak mít nejméně 22 hodin volna. Hlavním důsledkem 24hodinových služeb bude podle zdůvodnění navrhovatelů soustředění práce do menšího počtu dnů než u běžných směn s přesčasy a rozšíření nahromaděného času na odpočinek. Podle předkladatelů se tím podaří lépe slaďovat zaměstnání se soukromím a zajistí se nepřetržitý provoz.

Protesty lékařů vyvolala část novely zákoníku účinná od října, která umožnila zdvojnásobení ročního objemu dobrovolných přesčasů zdravotníků až na 832 hodin. Ustanovení mělo platit do konce roku 2028, novela je zruší zřejmě ještě letos.

Farhan: Sledujeme rozvrat vlády

Od prosince část lékařů přesčasy na protest proti jejich nové zákonné úpravě vypověděla. Lékaři žádali vedle úpravy zákoníku práce zvýšení základní mzdy bez přesčasů na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy.

Premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že protestujícím lékařům na dnešním jednání nabídl pro příští rok 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění na nárůst odměňování v nemocnicích. Půjde podle něho o dodatek k úhradové vyhlášce, aby byl závazný pro nemocnice bez ohledu na jejich vlastníka. Lékaři svůj protest podle viceprezidenta České lékařské komory Jana Přády odvolají tehdy, až se premiérem předložená nabídka potvrdí písemně.

Někteří opoziční poslanci se dnes pozastavovali nad tím, že Válkovi se uzavřít dohodu s lékaři nepovedlo navzdory řadě jednání, Fiala podle nich ministra obešel. „Já bych to nazval, že je to jeden velký chaos,“ uvedl stínový ministr zdravotnictví hnutí ANO Kamal Farhan.

Ten ve Sněmovně řekl, že k ohrožení zdravotní péče dojde i po této dohodě. „Vláda a ministr Válek nechali situaci vyhrotit do posledního dne. Jsou odkládány operace i vyšetření, nemocnice obvolávají pacienty a odkládají jejich plánované výkony z prosince na květen,“ řekl Farhan. A dodal: „Je to chyba této vlády, že se takto chová, že každý problém nechá na poslední chvíli. Vidíme tady rozvrat této vlády a českého zdravotnictví v přímém přenosu.“

ČTK, red