Nově zrekonstruovaný ambulance paliativní péče FN Ostrava. Foto: FN Ostrava

Bezpečnější prostředí. FN Ostrava zrekonstruovala ambulanci paliativní péče

Fakultní nemocnice Ostrava zrekonstruovala ambulanci paliativní a podpůrné péče. Nevyléčitelně nemocní pacienti a jejich rodiny by díky tomu měli dostávat kvalitnější služby, které poskytuje multidisciplinární tým.

Prostory se podařilo upravit tak, aby umožňovaly snadnější přesuny imobilních pacientů v terminálním stádiu nemoci. „Ambulance funguje v menších prostorách. Cílem úpravy pracovny sestry a přilehlé čekárny bylo vytvořit místo, kde vzniknou vhodné pracovní podmínky pro členy paliativního týmu a kde se zároveň budou pacienti cítit bezpečně a bude jim tam v rámci možností příjemně,“ vysvětlila náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči Andrea Polanská.

Ambulance měsíčně poskytuje služby zhruba 40 pacientům. Provozuje ji multidisciplinární tým, který je složen z lékaře paliatra, všeobecné vyškolené sestry, sociální pracovnice, psychologa a nemocničního kaplana. Tito odborníci doprovázejí pacienty a jejich rodiny nevyléčitelnou nemocí. Jednou z rolí je včasné nastavení léčby tělesných potíží, které mohou souviset s jejich nemocí, jako jsou například nechutenství, bolest, poruchy spánku a další zdravotní problémy.

Mezi služby ambulance patří i sociální poradenství. Pacientům pomáhá vyřešit například mobilní anebo lůžkovou hospicovou péči. Multidisciplinární tým zároveň poskytuje psychologickou a duchovní podporu a rodině pomáhá i při úmrtí nemocného.

Foto: FN Ostrava

-red-