Generální ředitel Zentivy Česká republika Boris Sananes, Foto: Radek Čepelák

Novela zákona o léčivech zatíží výrobce, míní ředitel Zentivy Sananes

Pro laika to zní dobře, pro výrobce už hůře. V prosinci schválená novela zákona o léčivech prý celý systém akorát zatíží a výpadky léků těžko vyřeší. Říká to ředitel společnosti Zentiva, zaměřující se na výrobu generických léčiv, Boris Sananes. Příští rok se tak podle něj ponese ve znamení náročnější administrativy. I tak je třeba, aby stát a výrobci spolupracovali a hledali dlouhodobá řešení, která budou nadále zajišťovat přístup pacientů k léčbě.

Co nejlepšího a nejhoršího se podle Vás stalo ve zdravotnictví v letošním roce?

Za největší pozitivum považuji postupnou stabilizaci v globálních dodavatelských řetězcích. Jejich bezprecedentní narušení v minulých letech vedlo ke komplikacím při zajišťování dodávek léčiv. Za méně šťastné považuji schválení novely o léčivech, která na výrobce uvaluje povinnost držet dvouměsíční skladové zásoby. Z pohledu laika se to zdá jako dobré opatření, v praxi spíše vidíme, že to povede k finančnímu zatížení celého systému a problém výpadků se tím fakticky nemusí vyřešit. V Zentivě už nyní u většiny léků udržujeme průměrnou tříměsíční zásobu, ale minimálně dva měsíce u celého portfolia je velmi náročné hned zabezpečit.

Co očekáváte od příštího roku?

Očekávám obrovskou a náročnou administrativu kolem hlášení výpadků podle novely zákona o léčivech, která nás dále zatíží. Náš tým se plně věnuje zajištění dodávek napříč naším portfoliem, které čítá 219 molekul, zároveň každý rok přinášíme pacientům nové léky a portfolio rozšiřujeme. Raději bychom napnuli naši energii tímto směrem než do administrativy. 

Jaké změny, které lze uskutečnit příští rok, by prospěly českému zdravotnictví?

Věříme, že ke změnám už je nakročeno. Probíhá sektorová analýza farmaceutického průmyslu v Čechách a my se těšíme na její dokončení a další kroky, které z ní vyplynou pro podporu domácí výroby. Vnímáme také, že je v rámci českého zdravotnictví zapotřebí uvažovat více strategicky a hledat dlouhodobá, systémová řešení. Potřebujeme intenzivnější diskusi o změně cen a úhrad, aby byl dlouhodobě zajištěn přístup pacientů k léčbě. Tlak na co nejnižší ceny může ohrozit dostupnost léčiv, která jsou pro různé skupiny pacientů stejně důležitá, jako nejmodernější, drahá léčba, na jejíž úhradu putuje velká část zdravotního rozpočtu.

Jaké jsou vaše profesní plány v novém roce?

Mým neměnným a každoročním cílem je zajistit, aby čeští pacienti měli přístup k cenově dostupným a kvalitním lékům v roce 2024, i v těch následujících. Proto musíme úzce spolupracovat s vládou i Evropskou unií na vybudování silného plánu farmaceutické re-industrializace v Evropě.

-fk-