Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Válek: Do voleb změníme čtyři zásadní zákony

Do konce volebního období chce podle ministra Vlastimila Válka (TOP 09) ministerstvo zdravotnictví novelizovat čtyři zásadní zákony, týkající se ochrany veřejného zdraví, veřejného zdravotního pojištění, zdravotních služeb a elektronizace. Cílem je také sjednocení úhrad za stejnou péči, které je z minulosti rozdílné. Až 40 procent péče by pojišťovny měly zdravotnickým zařízením hradit za výkony, ne paušálem. Ministr to řekl na dnešní bilanční tiskové konferenci.

Změny, které MZd připravilo, Válek označuje jako „reformu zdravotnictví“ a dokončení transformace zdravotních pojišťoven. „Řada těch věcí se týká změn fungování systému. Definice toho, jaká je role jednotlivých zařízení v síti a narovnání férových podmínek pro jakékoliv zdravotnické zařízení bez ohledu na to, kdo je jeho zřizovatel,“ řekl ministr.

Celou řadu věcí chtěl Válek podle svých slov stihnout lépe nebo rychleji. „Věřil jsem, že se nám podaří některé zákony dát do sněmovny dřív,“ řekl. Naopak za chybu nepovažuje odvolání ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Kateřiny Podrazilové po méně než třech měsících ve funkci. „To jsou zkušební období, to se běžně děje,“ uvedl dnes ministr. Mluvčí ministra Ondřej Jakob ČTK sdělil, že důvodem bylo kromě nespokojenosti s jejím celkovým řízením ústavu také nespokojenost s její personální politikou nebo způsobem zadávání veřejných zakázek.

Náměstek ministra Václav Pláteník (KDU-ČSL) uvedl, že dál pracovat bude MZd i na požadavcích lékařů ohledně přesčasů a odměňování. „Od příštího roku dostanou lékaři významně přidáno,“ řekl s tím, že i další jejich podněty si MZd bere za své. Dál setkávat se budou podle něj pracovní skupiny pro přípravu zákona o odměňování ve zdravotnictví a skupina pro personální strategii ve zdravotnictví. Od ledna se mění zákoník práce, který stanovuje maximum hodin přesčasů, znovu se pak má změnit v červenci 2024.

Protest lékařů, kterých několik tisíc vypovědělo od prosince přesčasy, podle Válka už v současné době nemá dopad na dostupnost zdravotní péče, přestože někteří ještě výpovědi nestáhli. „V těch nemocnicích probíhají v této době dohodovací řízení na kolektivních smlouvách na příští rok. Pochopitelně čekali, až legislativa projde,“ dodal. Očekává jejich uzavření do konce roku nebo v prvních dvou lednových týdnech.

Finanční situaci ve zdravotnictví podle Válka zlepší schválení automatické valorizace plateb za státní pojištěnce. Lidí, za které platí zdravotní pojištění stát, zejména dětí, nezaměstnaných či seniorů, je v současné době 60 procent. „Po roce 2035 jich bude 75 procent,“ řekl ministr. Ušetřit náklady na zdravotní péči může podle něho podpora jednodenní medicíny a centralizace péče.

„V současné době existují rozdílné úhrady v různých zdravotnických zařízeních za totéž. Do konce volebního období chci zcela srovnat tyto rozdíly,“ uvedl. Až 40 procent péče by podle něj do voleb měly zdravotní pojišťovny platit za jednotlivé výkony, ne paušálem. V současné době je to asi 18 procent.

Situaci s nedostatkem léků podle MZd pomůže řešit novela zákona o léčivech, která bude platit od příštího roku. Dříve avizovaná stavba továrny na penicilin by měla být zahájená do konce volebního období, více podrobností ale neupřesnil.

Při hodnocení předchozích dvou let působení vlády v oblasti zdravotnictví Válek řekl, že výrazně je ovlivňoval ještě stále covid-19 a válka na Ukrajině. Česko podle něj zvládlo přijmout velké množství uprchlíků a poskytnout jim potřebnou péči. V oblasti covidu podle něj bylo správným krokem zrušení povinného očkování některých skupin obyvatel jako zdravotníků nebo vojáků. Jednáním o smlouvách na covidové vakcíny se podle něj podařilo ušetřit několik miliard korun a dodávky rozložit do dalších několika let.

-čtk-