Ilustrační foto: Wikimedia

Žloutenka, úplavice. Zbídačenou Gazu sevřou epidemie, varují lékaři

Humanitární situace v Pásmu Gazy se v důsledku pokračujících bojů mezi teroristickým hnutím Hamás a izraelskou armádou zhoršuje. Lékaři z mezinárodních organizací, operujících v oblasti, zde zaznamenali zvýšený výskyt infekčních onemocnění jako je úplavice či hepatitida i akutních dýchacích potíží. Obyvatele včetně dětí sužuje i nedostatek jídla a pitné vody. „Teď jde o to, jak zlé to bude,“ cituje kanadský zpravodajský portál CBC hlavního tiskového mluvčího UNICEF Jamese Eldera.

Více jak dva měsíce uběhly ode dne, kdy palestinské hnutí Hamás provedlo koordinovaný raketový i pozemní útok na území Izraele, při němž zmasakrovalo na 1200 lidí, zejména civilistů. V reakci na to Izrael zahájil do Pásma Gazy invazi s cílem zničit líhně palestinského teroru. Pokračující boje si však v Gaze, která je jedním z nejhustěji osídlených míst na Zemi, vybírají svou daň na zdraví obyvatel.

CBC odkazuje na informace agentury Reuters, které se deset lékařů a pracovníků humanitární pomoci svěřilo s obavou, že zdravotnický systém v Gaze je na pokraji kolapsu, což činí tuto enklávu zranitelnou vůči epidemiím. „Začala dokonalá bouře pro nemoci,“ popsal zhoršené podmínky Elder.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) došlo od konce listopadu do 10. prosince v Gaze ke strmému nárůstu případů průjmu. U dospělých se počet zvýšil o 55 procent a u dětí do pěti let věku dokonce o 66 procent na celkových 60 tisíc. WHO upozorňuje, že čísla nejsou v důsledku zhroucení komunikačních systémů a služeb v oblasti úplná. Kanadský deník v té souvislosti cituje přednostu pediatrického oddělení Nasserovy nemocnice na jihu Gazy, Ahmeda Al-Farraha, jehož oddělení zaplnily děti trpící těžkými průjmy a extrémní dehydratací, které v některých případech vyústily až v selhání ledvin.

Chybí ovoce, zelenina i voda

Úplavice a vodnaté průjmy patří mezi 14 onemocnění s tzv. epidemickým potenciálem, který Organizace spojených národů (OSN) v oblasti pečlivě sleduje. Velmi se však rozšířily také akutní respirační potíže a velký problém představuje i malnutrice. „Když máte akutní podvýživu, které se také někdy říká chřadnutí, lidé na ni umírají, ale jsou také mnohem náchylnější k dalším nemocem,“ řekl ředitel Centra pro humanitární zdraví na Bloombergově škole veřejného zdraví Johna Hopkinse, Paul Spiegel. Podle údajů Světového potravinového programu OSN celých 83 procent lidí, kteří přesídlili na jih Gazy, nemají dostatek jídla.

Spiegel rovněž upozornil na nutnost zajištění čisté vody. Její nedostatek může velmi urychlit příchod průjmové epidemie. K tomu se přidává i Al-Farrah. „Děti pijí vodu, která je nevhodná k lidské spotřebě,“ řekl. „Není tam žádné ovoce, žádná zelenina, takže děti mají nedostatek vitamínů a navíc… anémii z podvýživy,“ dodal k situace kolem malnutrice v Gaze.

Humanitární pracovníci zdůrazňují, že ve snaze odvrátit humanitární katastrofu je třeba urychleně zajistit nejen vodu na pití a základní hygienu, ale i potraviny a léky. Během nedávného příměří mělo do Gazy vjíždět asi 200 kamionů s pomocí denně, od té doby se však jejich počet snížil na polovinu a prudké boje většinou znemožnily jakoukoli distribuci mimo město Rafáh. Právě do Rafáhu, které leží u jižních hranic Pásma Gazy s Egyptem, se uchýlily desetitisíce Palestinců včetně bojovníků Hamásu a nadále zde pokračují líté boje. Lidé zde často přespávají jen ve stanech a podmínky zhoršují i vichry a vydatné deště, které se do místa přihnaly tento týden.

Nemocnice jako sklady zbraní

Podle CBC, odkazující se na informace WHO, je zavřených 21 z celkových 36 nemocnic v Pásmu Gazy. Ty, co jsou ještě otevřené, však zpravidla fungují v omezeném režimu. Některé nemocnice musely zavřít, jelikož se nacházejí v Izraelem vytyčené evakuační zóně. Izraelská armáda v předchozích týdnech zveřejnila řadu videí, jimiž dokládá, že Hamás v nemocnicích skladoval zbraně a jiný vojenský materiál. „Tyto poznatky jednoznačně prokazují, že nemocnice byla používaná pro terorismus, což naprosto porušuje mezinárodní právo,“ uvedl mluvčí armády Daniel Hagari.

Před hrozícími epidemiemi a zvýšenou malnutricí obyvatelstva varovali již na začátku listopadu akademici z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny. Čas jejich obavy zatím potvrzuje.

-fk-