Foto: Wikipedie/Palickap

e15: České dráhy chtějí rozprodat polikliniky pronajímané Agelu

České dráhy (ČD) chtějí rozprodat polikliniky pronajímané firmě Agel, představenstvo národního dopravce dnes schválilo záměr prodat podnik Železniční zdravotnictví. Deníku e15 to potvrdilo tiskové oddělení národního dopravce. Podle informací serveru chtějí ČD prodejem získat více než miliardu korun. Poskytovatel zdravotní péče Agel miliardáře Tomáše Chrenka provozuje polikliniky Železničního zdravotnictví od roku 2007, smlouva o pronájmu části firmy končí v roce 2027, píše E15.

Železniční zdravotnictví zahrnuje polikliniky v Praze, Plzni, Ostravě, Nymburce, České Třebové a Olomouci i s ambulancí v Přerově.

„Rozhodli jsme se, že se dráhy musejí soustředit na svůj hlavní byznys – dopravu, a ne na něco, s čím mají nevelké zkušenosti. Prostřednictvím výběrového řízení chceme zjistit, jaký by byl o podnik zájem, než nájemní kontrakt expiruje,“ sdělil k dnešnímu rozhodnutí představenstva drah jeho předseda Michal Krapinec. Dodal, že pokud nabídky zájemců nebudou atraktivní, mohly by České dráhy podnik pronajímat prostřednictvím nově vypsaného tendru. Prioritou je ale podle Krapince prodej. Podle informací e15 České dráhy ročně na nájmu inkasují méně než sto milionů korun.

Agel se k situaci odmítl vyjádřit. „Máme uzavřenou doposud platnou smlouvu o nájmu, tedy nám nepřísluší strategické záměry ČD jakkoli komentovat,“ sdělila e15 mluvčí Agelu Gabriela Lefenda.

Jednou z podmínek případného kontraktu o prodeji firmy bude podle serveru povinnost budoucího majitele pokračovat po stanovenou přechodnou dobu v provozu zdravotnických služeb. Polikliniky jsou totiž v blízkosti nádraží a zaměstnanci drah tam chodí na pravidelné zdravotní prohlídky. Server Zdopravy.cz dříve uvedl, že předložení návrhu na prodej železničních poliklinik do konce roku 2024 je součástí systému odměn pro šéfa drah Michala Krapince.

-čtk-