Foto: Pexel

AstraZeneca vyrazila na nákup a posílí v léčbě vzácných chorob. Akviziční apetit má také Novartis

Britská farmaceutická skupina AstraZeneca se rozhodla expandovat v segmentu terapií vzácných onemocnění. Za tímto účelem hodlá pod svá křídla převzít francouzskou biotechnologickou společnost Amolyt Pharma. Švýcarská farmaceutická skupina Novartis se rozhodla využít svou opci a odkoupit dceřinou společnost americké farmaceutické společnosti IFM Therapeutics, která se zaměřuje na biologickou léčbu onemocnění způsobených oslabenou imunitou. O obou transakcích informoval mezi jinými portál Yahoo! Finance.

Více než jednu miliardu dolarů (v přepočtu přes 23 miliard korun) investuje britská farmaceutická skupina AstraZeneca do své expanze na poli výzkumu a vývoje terapií pro léčbu vzácných onemocnění. Takovou částku totiž zaplatí za francouzskou biotechnologickou společnost Amolyt Pharma.

AstraZeneca nákup Amolyt Pharma uhradí ve dvou „splátkách“. Ta první bude činit 800 milionů dolarů, druhá zbývajících 250 milionů AstraZeneca poukáže současným akcionářům Amolyt Pharma poté, co bude transakce schválena oběma stranami, ale také regulačními autoritami. Očekává se, že obchod bude dokončen na přelomu třetího a čtvrtého kvartálu letošního roku, uvedl portál Yahoo! Finance s odkazem na zdroje z okolí obou firem.

Astra expanduje v léčbě vzácných onemocnění

Britská farmaceutická skupina díky akvizici Amolyt Pharma získá přístup k přípravku pro léčbu hypoparatyreózy. Jde o onemocnění, které vzniká v důsledku nedostatečné produkce parathyroidního hormonu. Důsledkem je nízká hladina vápníku, a naopak vysoká hladina fosforu v krvi.

Hypoparatyreóza je vzácné autoimunitní onemocnění, jehož incidence je sedm případů na milion obyvatel za rok. Skupina AstraZeneca uvádí, že ve Spojených státech se tato choroba vyskytuje asi u 115 tisíc osob, v Evropské unii se s ní potýká kolem 107 tisíc lidí. Asi v 80 procentech případů touto chorobou onemocní ženy.

Akvizice společnosti Amolyt Pharma bude mít podle zástupců AstraZeneky pozitivní vliv na biofarmaceutickou společnost Alexion, kterou rovněž vlastní právě AstraZeneca. Alexion se totiž rovněž zaměřuje na vývoj léčivých přípravků pro léčbu vzácných onemocnění.

Novartis využívá opci

Také švýcarská farmaceutická skupina Novartis měla v uplynulém týdnu akviziční „starosti“. Novartis totiž uplatnil opci na odkup dceřiné společnosti IFM Therapeutics, a sice IFM Due. IFM Due vyvíjí imunoterapeutické léky pro léčbu zánětlivých, autoimunitních a degenerativních onemocnění.

Novartis se rozhodl tuto opci využít po třech letech a za IFM Due zaplatí celkem 835 milionů dolarů, což v přepočtu činí přes 19 miliard korun. Novarits touto akvizicí získá přístup k paletě přípravků, které jsou zatím ve fázi výzkumu. Je ale zjevné, že Novartis portfoliu kandidátů na nové léky věří.

Není to ale poprvé, co Novartis od IFM Therapeutics kupuje některou z jeho poboček. Již před čtyřmi lety totiž Novartis zaplatil 310 milionů dolarů (asi 7,2 miliardy korun) za IFM Tre. Tehdy však ale šlo pouze o zálohovou platbu a celková hodnota transakce činila 1,27 miliardy dolarů (v přepočtu skoro 30 miliard korun). Novartis získal přístup ke kandidátům na léky na chronická zánětlivá onemocnění.

Novartis má v plánu do výzkumných programů získaných „dcer“ společnosti IFM Therapeutics investovat další potřebné peníze tak, aby se z kandidátů staly plnohodnotné léky. Novartis si od toho slibuje posílení své pozice právě v léčbě těchto druhů onemocnění.

Zdeňka Musilová