Přednosta Kliniky onkologické FN Ostrava Jakub Cvek. Foto: FN Ostrava

Kybernůž i výzkum. FN Ostrava patří mezi onkologické špičky

Klinika onkologická Fakultní nemocnice Ostrava patří ve střední Evropě ke špičce v oboru a garantuje pacientům širokého okolí nejmodernější léčbu podle světových standardů. Soustředí se především na léčbu zhoubných nádorů s důrazem na radiační onkologii. Je součástí sítě třinácti specializovaných onkologických center v České republice a největším onkologickým pracovištěm v Moravskoslezském kraji. O léčbě hovoří přednosta Kliniky onkologické FN Ostrava a náměstek ředitele pro vědu, výzkum a výuku docent Jakub Cvek.

Jak vidíte současnost a hlavně budoucnost léčby onkologických pacientů?

Naše klinika má aktuálně v péči vyšší tisíce onkologických pacientů. Jejich počet za posledních 10 let vzrostl o 100 procent. To je bohužel realita. Na druhou stranu dnes umíme efektivně léčit i nádory a hlavně stádia, které jsme před těmi 10 lety efektivně léčit neuměli.

Počet nádorových onemocnění bude pravděpodobně dál narůstat. Dokážete pacientům pomoci? V čem jste výjimeční?

Medicína je jeden z nejrychleji se vyvíjejících oborů. V onkologii to platí dvojnásob. A to nejen čistě z pohledu medicínského, ale i technického. U nás ve fakultní nemocnici máme naštěstí k dispozici nejen moderní systémovou léčbu jako chemoterapii nebo biologickou léčbu, ale i vysoce inovativní techniku. Mimo jiné dva lineární urychlovače s vysokoenergetickými fotony, virtuální simulátor, brachyterapii s vysokým dávkovým příkonem. Aktuálně rozšiřujeme onkologickou kliniku o novou ozařovnu, která vytvoří zázemí pro v pořadí už druhý kybernetický nůž – CyberKnife. Tento převratný přístroj v léčení nádorových onemocnění jsme získali už v roce 2010 jako první ve střední a východní Evropě a mnoho let k nám jezdí pacienti nejen z České republiky, ale i z okolních zemí. Máme se CyberKnifem opravdu bohaté zkušenosti, ročně na něm ozáříme okolo 800 pacientů. S novým kybernožem jich bude ještě více. Léčba CyberKnifem je rychlá, přesná, neinvazivní, bezbolestná. Je vhodná pro určité nádory mozku, míchy, ORL oblasti, plic, jater, slinivky nebo prostaty. Dnes už ho umíme využít i u některých neonkologických diagnóz. A i zde je velký prostor pro výzkum a inovace.

Onkologie je komplexní obor, máte ve svých řadách nejen lékaře, ale i fyziky, inženýry.

To je pravda. Jsem hrdý na náš špičkový ostravský tým lékařů, fyziků, biomedicínských inženýrů a radiologických asistentů. Řada z nich má za sebou i školení ve Spojených státech, přímo v Kalifornii, v tréninkovém centru Accuray, výrobce CyberKnife. Protože jsme fakultní nemocnicí, chodí k nám na praxi studenti různých studijních programů, nejčastěji samozřejmě medici naší lékařské fakulty, ale rozptyl je pestrý. Řešíme i několik velkých výzkumných projektů, na které dostáváme dotace z ČR i EU. Zde vidím velkou příležitost pro další rozvoj pracoviště, hodně si slibuji od nových nápadů mladých kolegů, kteří k nám přicházejí.

Vychováváte si „mladou krev“? Co jí dokážete nabídnout?

Výchova a vzdělávání mediků a absolventů je jedním z našich poslání. Sám učím několik předmětů na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Jak už jsem zmínil, naše klinika participuje na pregraduální i postgraduální výchově studentů fakulty. Probíhá tady jak výuka studentů vyšších ročníků medicíny, tak i v několika doktorských studijních programech. Také se podílíme na bakalářském vzdělávání všeobecného ošetřovatelství, radiologických asistentů a nutričních specialistů. Samozřejmostí je také organizace stáží v rámci specializačního vzdělávání v onkologii. Zrovna dnes skončila dvoutýdenní intenzivní stáž pro mladé onkology z celé ČR, kteří k nám přijdou v červnu na atestaci. A na podzim si to zopakujeme, v září dva týdny stáže pro další mladé odborníky a v prosinci atestační zkouška. Na klinice pravidelně organizujeme odborné semináře, ale mladé lékaře bude asi zajímat i velký důraz na co nejčasnější ukončení interního kmene a získání specializované způsobilosti, tedy atestace. Zájemcům o akademickou kariéru můžeme nabídnout PhD studium v jednom ze tří akreditovaných postgraduálních programů. Součástí tohoto studia je i dlouhodobější stáž v zahraničí. Mladým lékařům nabízíme po základním zaučení i řešení klinických studií, které umožní účast na krátkodobějších workshopech a konferencích v ČR i Evropě. Samozřejmostí je dodržování zákoníku práce, a i když je péče o onkologicky nemocné náročná, stále nabízíme vyvážený poměr mezi prací a odpočinkem.

Onkologie je určitě i do budoucna perspektivní a nesmírně zajímavý obor, plný příležitostí a výzev, kde najde uplatnění celá řada odborníků v různých specializacích. Kdo má opravdový zájem se rozvíjet a dělat práci, která má smysl, u nás má dveře otevřené.

-red-