Ilustrační foto: web Stan proti melanomu

Rakovina kůže může být brzy nejčastějším nádorovým onemocněním

Podle odborníků stále přibývá případů rakoviny kůže, v roce 2040 může být u mužů nejčastější formou rakoviny a u žen druhá po nádoru prsu. V současné době je u žen na pátém místě, u mužů na osmém. Odborníci to řekli na akci Stan proti melanomu, která dnes začala v Praze. Za první den se podle pořadatelů přišlo nechat vyšetřit 1089 lidí, lékaři u nich našli 21 melanomů a dalších 36 jiných kožních nádorů. Akce pokračuje i v dalších dnech, navazuje na ní akce Spolu proti melanomu, která se v různých tuzemských městech bude konat až do června.

„Pokud nezměníme svoje chování na slunci, v roce 2040 bude melanom u mužů nejčastějším nádorem a u žen druhý po nádorech prsu,“ uvedla na akci pražské akci Stan proti melanomu dermatoložka Monika Arenbergerová. V roce 2022, ze kterého jsou poslední dostupná data, lékaři nově diagnostikovali melanom u asi 2800 lidí a u dalších 800 kožní nádor ve stadiu před zhoubným melanomem.

Lidé by se podle odborníků měli chránit ještě před tím, než nádor vznikne, nepoužívat solária, neležet na sluníčku, aktivně se neopalovat a přes poledne nechodit na sluníčko vůbec. Odborníci přitom upozorňují, že 90 procent nádorů kůže u lidí se světlou kůží souvisí s vlivem UV zářením, jehož intenzita se v místě a čase mění. Jeho index v místě, kde pobývají, si přitom lidé mohou ověřit s pomocí mobilní aplikace. Ta zároveň ukáže, jaké způsoby ochrany jsou v daném stupni vhodné. „Může být třeba i jen dvacet stupňů, ale UV index může být vysoký jako někde u moře,“ řekla Arenbergerová s tím, že člověk sám riziko přesně určit nemusí.

Lékaři varují, že přestože je 51 procent nádorů kůže odhaleno v časném stadiu, které se dá dobře léčit, stále každý rok zemře několik stovek lidí. Kvůli odkládání prevence v letech covidové pandemie je jich více než v předcházejících letech, nádory se často objeví pozdě. Nejčastější jsou na trupu, ale zhruba 15 procent na méně viditelných místech, například ve vlasech, na rtech, uších nebo genitáliích. Lidé, kteří na svém těle mají pigmentová znaménka, by si je podle odborníků měli nechat pravidelně vyšetřovat kožním lékařem. Některé zdravotní pojišťovny je svým pojištěncům plně hradí, jiné na ně přispívají zpětně z fondu prevence.

Podle přednosty Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady Petra Arenbergera se pilotně bude testovat projekt, při němž by pomocí mobilu mohli znaménka svých pacientů prvotně vyšetřit i praktičtí lékaři. Při preventivních kampaních, které se konají pravidelně v dubnu a květnu, jsou tato vyšetření návštěvníkům akcí k dispozici zdarma.

Poosmnácté stál dnes na Václavském náměstí v Praze, akce pokračuje ještě v zítra a poté 29. dubna v Brně na náměstí Svobody a 30. dubna v obchodním centru Avion v Ostravě. V květnu se uskuteční akce Spolu proti melanomu pořádané Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou. Začnou 13. května v Opavě a postupně zamíří do Zlína, Prostějova, Olomouce, Liberce, Kladna, Plzně, Znojma, Jihlavy, Českých Budějovic, Písku, Třince, Havířova, Frýdku-Místku a 6. června do Ostravy.

ČTK